Kάνναβη: πώς και πότε να ποτίζετε;

Kάνναβη: πώς και πότε να ποτίζετε;

 

Μας ανεβάζει τη διάθεση να φροντίζουμε, να ποτίζουμε και να προσέχουμε σε καθημερινή βάση κάποιο φυτό. Αυτό ισχύει για όλα τα φυτά, όμως η ικανοποίηση που παίρνουμε από την καλλιέργεια της κάνναβης είναι το κάτι άλλο! Η καλλιέργεια μαριχουάνας δεν είναι πολύπλοκη, χρειάζεται μόνο να γνωρίζετε κάποιους κανόνες και να τους εφαρμόζετε, αφουγκραζόμενοι το φυτό, ανακαλύπτοντας το και μαθαίνοντας από τις ανάγκες του. Δεν είναι δύσκολο, εξοπλισθείτε με υπομονή και οργανωθείτε: έχετε κατά νου πως, όπως με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, η αρχή είναι δύσκολη μετά στρώνουν τα πράματα!

Για να καταφέρουμε μία άψογη καλλιέργεια κάνναβης, πρέπει να έχουμε υπό έλεγχο ορισμένους θεμελιώδεις παράγοντες, απαραίτητους για ένα άριστο αποτέλεσμα. Αυτοί είναι το δίχως άλλο ο αέρας, το φως, το χώμα, τα θρεπτικά συστατικά και το νερό. Η δυσκολία αυτών των παραγόντων μεταβάλλεται ανάλογα με τον τύπο καλλιέργειας που έχετε επιλέξει. Για παράδειγμα, το φως θα σας απασχολήσει περισσότερο σε μία indoor καλλιέργεια γιατί προφανώς μιλάμε για τεχνητό φως. Η ένταση, το φάσμα και η θέση του λαμπτήρα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ευρωστία και την ευδοκίμηση του φυτού. Ο σωστή ρύθμιση του χρονικού διαστήματος του φωτός είναι απαραίτητη σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης ειδικά κατά την διάρκεια της βλάστησης και της ανθοφορίας.

Η άρδευση είναι ένα από τα μεγάλα διλήμματα των αρχάριων καλλιεργητών. Είναι το πρώτο πρόβλημα που τίθεται ενώπιόν μας. Η λύση είναι εύκολη, όμως θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή καθώς μία λάθος κίνηση μπορεί να επιφέρει την ολοκληρωτική καταστροφή του εγχειρήματός μας. Για το πότισμα των φυτών κάνναβης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από ένα απλό ποτιστήρι μέχρι προηγμένα αυτοματοποιημένα συστήματα άρδευσης. Πρέπει να ελέγχουμε πάντα και να εξισορροπούμε την παροχή νερού, ακόμη και στις outdoor καλλιέργειες. Όπως για πολλά άλλα φυτά, έτσι και για την κάνναβη πρέπει να διατηρούμε σταθερή την τιμή του pH στο νερό που ποτίζουμε όσο και στο χώμα στο οποίο έχει ρίζες. Το pH πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς και να ρυθμίζεται από τον καλλιεργητή.

 

Καλλιέργεια στο έδαφος ή υδατοκαλλιέργεια;

Επηρεάζει σημαντικά το τρόπο και το χρόνο ποτίσματος η μέθοδος καλλιέργειας που θα επιλέξετε, σε γλάστρες ή με υδροπονικό σύστημα. Κατ’ αρχάς ας αναλύσουμε τους δύο τύπους καλλιέργειας.

Η καλλιέργεια στο έδαφος είναι πιο άμεση, πιο κοντά στις παραστάσεις των νεοσύλλεκτων αγροτών και πάνω απ’ όλα πιο εύκολη από την υδατοκαλλιέργεια, ή αλλιώς υδροπονική καλλιέργεια. Μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την ανθοφορία σε σύγκριση με την υδατοκαλλιέργεια, αλλά καθώς φαίνεται το τελικό προϊόν έχει καλύτερη μυρωδιά.

Ανάλογα με τον τύπο της καλλιέργειας υπαίθρια ή indoor, το έδαφος θα πρέπει να καλύπτει κάποιες ελαφρώς διαφορετικές προδιαγραφές.

Το καλύτερο έδαφος για εσωτερική καλλιέργεια είναι ένα ειδικό χώμα για την καλλιέργεια φυτών κάνναβης. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά προϊόντα υψηλής ποιότητας, οργανικά και χωρίς χημικές ουσίες. Τα λιπάσματα παραμένουν ίσως η καλύτερη λύση για τις ανάγκες της εσωτερικής καλλιέργειας, καθώς παρέχουν τη σωστή αναλογία σε άνθρακα, άζωτο, φωσφόρο και πολλά άλλα χρήσιμα θρεπτικά συστατικά.

Αν καλλιεργείτε στην ύπαιθρο, χρησιμοποιείτε το ήδη υπάρχον φυσικό έδαφος. Οι τρεις κύριοι τύποι εδάφους είναι αμμώδες, αργιλώδες και πηλώδες. Το χώμα είναι σχεδόν πάντα ένα μείγμα από αυτά τα τρία εδάφη, αυτό που διαφέρει είναι η αναλογία των διάφορων συστατικών. Σύμφωνα με την αναλογία υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες. Όταν καλλιεργούμε στην ύπαιθρο, η μόνη λύση που έχουμε είναι να σκάψουμε μια αρκετά μεγάλη τρύπα και να χρησιμοποιήσουμε ένα καλό οργανικό λίπασμα.

Όσον αφορά την άρδευση, είναι πρωταρχικής σημασίας το έδαφος να έχει πολύ καλή αποστράγγιση, έτσι ώστε σε περίπτωση υπερβολικής ποσότητας νερού να μην κινδυνεύσουν να σαπίσουν οι ρίζες των φυτών σας.

Εάν αντ' αυτού επιλέξετε το υδροπονικό σύστημα, θα χρησιμοποιήσετε το νερό ως το μοναδικό υπόστρωμα καλλιέργειας του φυτού. Η υδροπονική καλλιέργεια επιτρέπει να διατηρούνται υπό έλεγχο όλες οι διατροφικές παράμετροι του φυτού. Έτσι επιτυγχάνονται πιο άφθονες και συνήθως ταχύτερες συγκομιδές. Οι ρίζες αναπτύσσονται σε ειδικά πλέγματα τοποθετημένα μέσα σε βάζα ή ειδικούς υποδοχείς, ή μπορούν να φυτρώσουν σε ορυκτοβάμβακα κατάλληλο για καλλιέργεια. Κάτω από τις ρίζες ρέει ένα υδατικό διάλυμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά τα οποία, σταγόνα σταγόνα, καλύπτουν όλες τις διατροφικές ανάγκες των φυτών, διατηρώντας τα σε πολύ καλή κατάσταση. Τα υδροπονικά συστήματα προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, ειδικά σε όσους αρέσει να έχουν υπό έλεγχο όλες τις παραμέτρους της καλλιέργειας.

Καλλιέργεια σε χώμα: κάθε πότε πρέπει να ποτίζω;

Είτε επιλέξετε την υδροπονική είτε την καλλιέργεια σε έδαφος, το νερό παραμένει θεμελιώδες στοιχείο στην ανάπτυξη και στην άνθηση του φυτού. Υπάρχουν αντιφατικές απόψεις σχετικά με το ποιά είναι η καλύτερη στιγμή για το πότισμα ενός φυτού κάνναβης και πώς να ακολουθήσετε ένα σωστό και ισορροπημένο πρόγραμμα άρδευσης. Ορισμένοι καλλιεργητές ισχυρίζονται ότι η καλύτερη ώρα για το πότισμα είναι το πρωί, επειδή το νερό μπορεί να αφομοιωθεί πιο εύκολα κάτω από τις ακτίνες του ηλίου. Αντίθετα, σύμφωνα με άλλους, η νυχτερινή άρδευση συμβάλλει στην αύξηση της υγρασίας του εδάφους, δημιουργώντας ένα τέλειο βιότοπο για μύκητες και μανιτάρια.

Ανεξάρτητα από την ώρα ποτίσματος, είναι σημαντικό να δώσουμε κάποιες πρακτικές συμβουλές σχετικά με την ποσότητα νερού που χρειάζονται τα φυτά σας. Μια από τις πιο διαδεδομένες πρακτικές για να καταλάβετε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για πότισμα είναι να βυθίσετε τον αντίχειρα σας στο έδαφος και να ελέγξετε την υγρασία. Είναι μια ασφαλής και έγκυρη τεχνική για να αποφύγετε την υπερδοσολογία νερού. Είναι προτιμότερο να τα ποτίζετε λιγότερο παρά να διακινδυνεύσετε με υπερβολικό πότισμα, επειδή οι ρίζες της Κάνναβης χρειάζονται οξυγόνο για να αναπνεύσουν και η υπερβολική υγρασία μπορεί να βλάψει τα φυτά και τελικά να σαπίσουν. Εάν καλλιεργείτε σε γλάστρες, αρκεί να τις σηκώσετε για να καταλάβετε εάν πρέπει να τις ποτίσετε ή όχι: εάν η γλάστρα είναι βαριά, σημαίνει ότι το χώμα είναι ακόμα υγρό. Αν αντίθετα σας φανεί ελαφριά, σημαίνει ότι το χώμα έχεί στεγνώσει και χρειάζεται νερό.

 

Πώς να ποτίσετε το φυτό της κάνναβης;

Η μαριχουάνα είναι ένα φυτό που προτιμά το άφθονο πότισμα, αλλά όχι το συχνό. Ένας εξαιρετικός τρόπος για να ποτίσετε τα φυτά κάνναβης είναι να προσθέσετε νερό στα κατώτερα τμήματα του υποστρώματός του. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να ελέγχετε με μεγαλύτερη ακρίβεια την άρδευση των φυτών. Ένας εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να τοποθετήσετε τις γλάστρες σε ένα δοχείο γεμάτο νερό, έτσι ώστε το νερό να απορροφηθεί από κάτω προς τα πάνω, όπου βρίσκονται οι ρίζες.

Οι ρίζες των φυτών απορροφούν νερό σύμφωνα με το φαινόμενο της ώσμωσης: επιδιώκουν συνεχώς την ισορροπία ανάμεσα στη ποσότητα του νερού που περιέχουν οι ρίζες και στο διαθέσιμο νερό στο υπόστρωμα του εδάφους. Μόλις επιτευχθεί η ισορροπία, τα φυτά διακόπτουν τη διαδικασία απορρόφησης. Έτσι, εάν η γλάστρα σας είναι ακόμη γεμάτη με νερό 30 λεπτά μετά το πότισμα, σημαίνει ότι η κάνναβη σας έχει ήδη καλύψει τις υδατικές της ανάγκες. Εάν, από την άλλη πλευρά, τα φυτά σας απορροφήσουν όλο το νερό, τότε θα πρέπει να προσθέσετε περισσότερο και να περιμένετε λίγα λεπτά. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε την περίσσεμα νερού από το πιατάκι κάτω από τη γλάστρα.

Η άρδευση των φυτών από κάτω ωθεί τις ρίζες να αναπτυχθούν κάθετα, αναζητώντας νερό, ευνοώντας έτσι μια πολύ πιο υγιή ανάπτυξη. Οι περισσότεροι νέοι καλλιεργητές ποτίζουν από πάνω ενώ οι πιο επαγγελματίες προτιμούν να πότισμα του υποστρώματος.

Εάν τα φυτά σας βρίσκονται στη φάση της βλάστησης είναι απαραίτητο να τους παρέχετε όλη την ποσότητα νερού που έχουν ανάγκη, ενώ κατά τις τελευταίες εβδομάδες του κύκλου ζωής της Κάνναβης πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην το παρακάνετε.

 

Υπερβολικό πότισμα

Αν η ποσότητα του νερού που παρέχετε είναι υπερβολική και αρκετά συχνή, το φυτό κινδυνεύει να πεθάνει γιατί οι ρίζες δεν είναι σε θέση να δεσμεύσουν αρκετό οξυγόνο για να επιβιώσουν. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα άρδευσης: αυξήστε την ποσότητα νερού μόνο σε κατάσταση λειψυδρίας. Έτσι ο αέρας κυκλοφορεί ελεύθερα στο χώμα και οι ρίζες απορροφούν όλο το οξυγόνο που χρειάζονται. Το ριζικό σύστημα των φυτών χρειάζεται οξυγόνο για να πραγματοποιήσει την κυτταρική αναπνοή. Αν το οξυγόνο είναι ανεπαρκές για πολύ καιρό τα ριζικά κύτταρα πεθαίνουν οδηγώντας στο θάνατο ολόκληρο το φυτό. Εάν οι ρίζες καταστραφούν, το φυτό δεν είναι πλέον σε θέση να απορροφήσει ούτε το νερό ούτε τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος και γι' αυτό ξεραίνεται.

Αν έδωσες πάρα πολύ νερό στα φυτά κάνναβής σου, ίσως έχεις ακόμα χρόνο να επανορθώσεις! Ευτυχώς, η υπερβολικό πότισμα είναι εύκολα αναγνωρίσιμο. Σε αυτή τη περίπτωση το φυτό σταματάει να δείχνει υγιές, φαίνεται σχεδόν έτοιμο να μαραθεί. Ο αιώνιος φόβος του άπειρου καλλιεργητή είναι μήπως δεν έριξε αρκετό νερό. Ευτυχώς είναι πιο εύκολο να ελέγξει αν έχει ρίξει πάρα πολύ. Το χώμα γίνεται λάσπη διότι το φυτό δεν απορροφά το νερό. Η μοναδική λύση σε αυτή τη περίπτωση είναι να περιμένουμε να  στεγνώσει το υπόστρωμα η να μεταφέρουμε το φυτό σε ένα άλλο δοχείο που περιέχει νέο και στεγνό χώμα. Εάν μερικά κομμάτια των ριζών έχουν ήδη ξεραθεί, πρέπει να τα αφαιρέσουμε πριν τη μεταφύτευση. Κάποιες εταιρείες προσφέρουν διαφορετικές λύσεις στα ριζικά προβλήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προσθέτοντας ευεργετικούς μύκητες ή συμβιωτικά βακτηρίδια μπορούμε να αποτρέψουν την εμφάνιση αυτών των προβλημάτων.

Για να γίνετε άριστοι καλλιεργητές κάνναβης, πρέπει να γνωρίζετε λίγους αλλά θεμελιώδεις κανόνες και να τους σέβεστε ευλαβικά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το φυτό και τη συμπεριφορά του και σε περίπτωση που έχουμε αμφιβολίες να ζητάμε την γνώμη άλλων καλλιεργητών ή να απευθυνόμαστε στο προσωπικό του grow shop της εμπιστοσύνης σας. Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές σελίδες στο ίντερνετ και blog που παρέχουν χρήσιμες συμβουλές και δεν είναι δύσκολο να βρείτε τεχνικό ενημερωτικό υλικό, όπως βιβλία και περιοδικά. The Marijuana Outdoor Grower's Guide του T. Oner είναι ένα πολύ λεπτομερές βιβλίο, το οποίο παρέχει σημαντικές συμβουλές σε όσους φλερτάρουν με τον κόσμο του growing.