Το στάδιο βλάστησης της κάνναβης

Το στάδιο βλάστησης της κάνναβης

 

 

Το στάδιο βλάστησης είναι η περίοδος κατά την οποία η κάνναβη από λεπτό και μικρό φυτό, με ισχνή μορφή, μεταμορφώνεται σε πραγματικό δέντρο. Ο βλαστός γεννιέται από τον σπόρο, ο οποίος ανοίγει για να αποκαλύψει ένα μικρό μίσχο με φυλλαράκια που μοιάζει πραγματικά αβοήθητος. Το δενδρύλλιο μεγαλώνει και γίνεται όλο και πιο δυνατό, γεμίζει με μεγάλα φύλλα, κι έτσι απορροφά όσο το δυνατόν περισσότερο φως κατά τη φωτοσύνθεση. Ο κορμός γίνεται πιο ανθεκτικός και το μικρό πράσινο κλωναράκι μόνο μέσα σε μερικές εβδομάδες αλλάζει άρδην.

Πολλοί αρχάριοι καλλιεργητές πιστεύουν ότι η φάση ανάπτυξης του φυτού είναι μικρότερης σημασίας από την φάση της ανθοφορίας. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα φυτά ζουν μια κυκλική πορεία ζωής, θα μπορούσαμε να πούμε. Αν κάτι δεν πάει καλά σε κάποια από τις φάσεις, αναπόφευκτα οι μετέπειτα φάσεις θα υποστούν τις συνέπειες.

Ένα φυτό που έχει ανώμαλη ανάπτυξη, αναπτύσσεται πολύ λιγότερο και, κατά συνέπεια, δεν θα αποδώσει την πλούσια παραγωγή που θα απέδιδε υπό κανονικές συνθήκες.

 

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες;

Η επιτυχία της ανάπτυξης ενός φυτού κάνναβης συνδέεται με τη σταθερότητα ορισμένων παραγόντων: είναι σημαντικό το έδαφος στο οποίο φυτρώνουν οι ρίζες να είναι κατάλληλο για το φυτό, οι μεταβολές του φωτός να είναι σταθερές, τα φυτά να έχουν αρκετό οξυγόνο, επάρκεια νερού και όλα τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.

Συνεπώς, οι παράγοντες αυτοί πρέπει να βρίσκονται υπό έλεγχο συνεχώς. Για παράδειγμα στην indoor καλλιέργεια, εάν υπάρχει έλλειψη οξυγόνου μέσα στο χώρο καλλιέργειας, είτε επειδή ο αερισμός είναι ανεπαρκής είτε επειδή είναι ανύπαρκτος, η ανάπτυξη θα επηρεαστεί και το φυτό δεν θα αποδώσει  στο 100 τις εκατό των δυνατοτήτων του.

 

Το υπόστρωμα

Το υπόστρωμα είναι πολύ σημαντικό, γιατί είναι ο τόπος όπου γεννιούνται και αναπτύσσονται οι ρίζες του φυτού που είναι το θεμέλιο για την ύπαρξή του και την ανάπτυξή του.

Διαφορετικά υποστρώματα έχουν ως αποτέλεσμα διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τα πιο συνηθισμένα είναι το χώμα, ο κοκοφοίνικας  και το νερό. Δεν μπορούμε να πούμε ποιο υπόστρωμα είναι το καλύτερο καθώς το καθένα έχει τις δικές του ιδιότητες, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Το χώμα επιτρέπει μια γρήγορη ανάπτυξη μόνο υπό την προϋπόθεση ότι είναι επαρκώς αεριζόμενο και ελαφρύ: οι ρίζες χρειάζονται οξυγόνο, γι' αυτό αναπτύσσονται καλύτερα σε ένα ελαφρύ και ευάερο υπόστρωμα.

Για παράδειγμα, εάν το έδαφος έχει συμπιεστεί, θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του φυτού. Το πλεονέκτημα που μας δίνει η ανάπτυξη του φυτού στο χώμα είναι ότι μας επιτρέπει να καθυστερήσουμε τη χρήση υγρών θρεπτικών ουσιών. Ειδικότερα, το λίπασμα περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και γι’ αυτό είναι περιττό να προσθέσουμε από την αρχή υγρά θρεπτικά στοιχεία. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και το λίπασμα είναι το τέλειο υπόστρωμα για αρχάριους καλλιεργητές.

Ο κοκοφοίνικας είναι ένα υπόστρωμα που θεωρείται ακόμα πιο αεριζόμενο. Εξασφαλίζει ένα εξαιρετικό ξεκίνημα για το φυτό. Οι ρίζες αναπτύσσονται πολύ γρήγορα χάρη στην αφθονία του οξυγόνου που περιέχεται στις ίνες καρύδας. Το φυτό θα είναι συνεπώς δυνατότερο και θα αναπτυχθεί γρηγορότερα. Το μειονέκτημα της καρύδας είναι ότι δεν περιέχει θρεπτικά συστατικά, οπότε πρέπει να αρχίσετε από νωρίς να ρίχνετε υγρά θρεπτικά στοιχεία.

Ο κοκοφοίνικας τείνει να απορροφά τα άλατα των θρεπτικών ουσιών που δίνονται στο φυτό και επίσης ως ένα βαθμό το φυτό σταματά να απορροφά σωστά τα θρεπτικά συστατικά αν η ποσότητα τους είναι υπερβολικά άφθονη. Είναι σπάνιο, αλλά μπορεί να συμβεί. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι απαραίτητο να ξεπλύνετε το υπόστρωμα, δίνοντας στο φυτό περισσότερο νερό, έτσι ώστε το νερό που δεν απορροφάτε να "ξεπλύνει" τις ίνες της καρύδας.

Συνεπώς, ο κοκοφοίνικας, αν και δεν είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί, δεν συνιστάται στους άπειρους καλλιεργητές.

Το νερό ως υπόστρωμα, σημαίνει καλλιέργεια κάνναβης με υδροπονικό σύστημα. Αποδίδει μια πολύ γρήγορη ανάπτυξη στο φυτό, αλλά χρειάζεται πολύ φροντίδα και εμπειρία. Είναι ένα πολύ πολύπλοκο σύστημα, το οποίο απαιτεί τη χρήση πολλών ηλεκτρονικών μηχανισμών, οι οποίοι συνεχώς διατρέχουν τον κίνδυνο της διακοπής ρεύματος. Το νερό στο οποίο οι ρίζες είναι βυθισμένες τους αναγκάζει να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα, χάρη στη μεγάλη ποσότητα οξυγόνου που έχει, αλλά πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί! Δεν συνίσταται σε αρχάριους.

 

Θρεπτικά συστατικά

Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, τα φυτά πρέπει να λαμβάνουν πολλά θρεπτικά συστατικά, ιδίως άζωτο και κάλιο. Είναι εύκολο να παρατηρήσετε αν κάτι πάει στραβά: εάν έχουν έλλειψη αζώτου ή καλίου, τα φυτά γίνονται γρήγορα κίτρινα. Αν χρησιμοποιήσετε χώμα, αυτή η φάση θα σας φανεί ξέγνοιαστη, επειδή το λίπασμα κατάλληλο για καλλιέργεια κάνναβης περιέχει θρεπτικά συστατικά που επαρκούν για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Συνεπώς, δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε άλλες ουσίες μέχρι να μπει η περίοδος άνθησης.

Όσο περισσότερο αναπτύσσεται το φυτό, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη για λίπασμα έχει. Μπορεί να συμβεί και αυτό, δηλαδή κάποια στιγμή το φυτό μπορεί να έχει έλλειψη σε θρεπτικές ουσίες και να εμφανίσει τις προαναφερθείσες κίτρινες κηλίδες. Τότε θα πρέπει να αυξήσετε την δοσολογία του εμπλουτισμένου νερού ή θα πρέπει να ρίχνετε πιο τακτικά τις θρεπτικές ουσίες.

 

Το φως

Όσον αφορά την εσωτερική καλλιέργεια, οι περισσότεροι καλλιεργητές συνηθίζουν να υποβάλουν τα φυτά κάνναβης σε περίοδο φωτός 18 ωρών και σκοταδιού 6 ωρών. Οι πιο συνηθισμένες λάμπες είναι οι HID με χρονοδιακόπτη. Η χρήση ενός χρονομέτρου είναι απαραίτητη, διότι η ακανόνιστη φωτοπερίοδος προκαλεί έντονο άγχος στα φυτά, τα οποία δεν καταλάβουν πλέον πότε να αναπτυχθούν και πότε να ανθίσουν, ρισκάροντας να γίνουν ερμαφρόδιτα.

Η εναλλαγή φωτός σκοταδιού είναι πολύ σημαντική, επειδή το φως και το σκοτάδι επηρεάζουν τον κύκλο ζωής του φυτού. Η φωτοσύνθεση λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας: μέσω της χλωροφύλλης, το φυτό απορροφά το φως και μετατρέπει την φωτεινή ενέργεια σε χημική ενέργεια. Αντίθετα, κατά τις ώρες του σκότους το φυτό εκτελεί μόνο κυτταρική αναπνοή λαμβάνοντας οξυγόνο και απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό του κυττάρου. Η ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο διαδικασιών είναι απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη του φυτού.

Όσον αφορά τον τύπο ή την ποιότητα του φωτός κατά την διάρκεια της ανάπτυξης, υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές.

Λαμπτήρες μετάλλου 250, 400 και 600W, χαμηλής ισχύος CFL.

λάμπες διάφορων ειδών

LED

Φωτισμός τεχνολογίας LEC ή CHM.

Εάν δεν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία ανάπτυξης, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, όπως οι CFL στα 250W. Είναι λαμπτήρες ψυχρού και λευκού φωτός, οι οποίοι δεν παράγουν θερμότητα, άρα εξοικονομούμε στα έξοδα για το ρεύμα. Εάν αντίθετα βιαζόμαστε και θέλουμε να επιταχύνουμε τη φάση ανάπτυξης, θα χρησιμοποιήσουμε λάμπα λευκού φωτός HM με ισχύ 400W - 600W. Αυτές οι λάμπες επιταχύνουν τη διαδικασία ανάπτυξης αλλά παράγουν περισσότερη θερμότητα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε διάφορους λαμπτήρες τεχνολογίας HPS 400W - 600W, οι οποίοι συνδυάζουν τα φάσματα που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την άνθηση των φυτών μαριχουάνας. Δεν θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε τη λάμπα για να βάλετε το φυτό σας σε περίοδο άνθησης, απλά θα αλλάξετε την χρονική διάρκεια της ημέρας, με 12 ώρες φωτός και 12 ώρες σκοτάδι.

Όσο πιο ισχυρό είναι το φως, τόσο περισσότερη θερμότητα παράγει. Είναι ένα στοιχείο που δεν πρέπει να παραμελήσετε. Τα φυτά πρέπει να ζουν σε 22 με 26 βαθμούς Κελσίου κατά την διάρκεια της ημέρας και μεταξύ 18 και 22 βαθμών κατά την διάρκεια της νύχτας. Πρέπει επομένως να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στη θερμοκρασία. Συνίσταται η αγορά ενός καλού συστήματος εξαερισμού, θέρμανσης ή κλιματισμού. Εάν το περιβάλλον καλλιέργειας είναι πολύ ξηρό, μπορεί επίσης να χρειαστεί ένας υγραντήρας. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, η υγρασία πρέπει να κυμαίνεται από 60% έως 70%.

 

Πότισμα

Οι υδατικές ανάγκες του φυτού είναι ανάλογες με την ανάπτυξη του φυτού και αυξάνονται όσο αυξάνεται το μέγεθός του. Η ποσότητα και η συχνότητα της άρδευσης αυξάνεται με το πέρασμα των εβδομάδων. Είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε και να ανταποκριθούμε σε αυτή την αυξανόμενη ανάγκη για πότισμα, ειδικά αν καλλιεργούμε σε υπόστρωμα κοκοφοίνικα. Η ιδανική θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι περίπου στους 22 βαθμούς.

Το pH (σταθερά που δείχνει την οξύτητα ή την αλκαλικότητα του νερού) και το EC (ηλεκτροαγωγιμότητα ή επίπεδο διαλυμένων αλάτων) του νερού για πότισμα είναι σημαντικοί παράγοντες. Από αυτούς εξαρτάται η αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών από το φυτό. Το συνιστώμενο pH του νερού άρδευσης για μια καλλιέργεια μαριχουάνας σε χώμα είναι μεταξύ 6 και 6,8. Το CE του νερού πρέπει να είναι περίπου 0,4-1,2 της μονάδας milliSiemens (ανάλογα με το είδος του εδάφους που χρησιμοποιείται και την ποσότητα του λιπάσματος που περιέχει). Στην υδροπονική καλλιέργεια και στον κοκοφοίνικα χρησιμοποιούμε χαμηλότερο pΗ, περίπου 5.5-6 και ένα ελαφρώς υψηλότερο CE, μεταξύ 1.4 και 1.6.

Η μαριχουάνα είναι ένα φυτό που προτιμά άφθονα, αλλά όχι πολύ συχνά, ποτίσματα. Ένας εξαιρετικός τρόπος ποτίσματος είναι να προσθέσετε νερό στα κατώτερα τμήματα του υποστρώματος. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να ελέγχετε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις υδατικές ανάγκες των φυτών σας. Ένας εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να τοποθετήσετε τις γλάστρες σε ένα ακόμα πιο μεγάλο δοχείο γεμάτο νερό, έτσι ώστε το νερό να απορροφηθεί από κάτω και να ωθηθεί προς τα πάνω, όπου οι ρίζες θα το απορροφήσουν.

Οι ρίζες των φυτών απορροφούν το νερό σύμφωνα με την αρχή της ώσμωσης: επιδιώκουν συνεχώς μία ισορροπία μεταξύ της ποσότητας νερού που περιέχεται στις ρίζες και της παρουσίας του στο περιβάλλον. Μόλις επιτευχθεί η ισορροπία, τα φυτά διακόπτουν τη διαδικασία απορρόφησης. Η άρδευση των φυτών από το κάτω μέρος ωθεί τις ρίζες να μεγαλώνουν περισσότερο και να αναπτύσσονται προς τα κάτω, αναζητώντας νερό και ευνοώντας μια υγιή ανάπτυξη.