Το πρόβλημα της ποιότητας

Το πρόβλημα της ποιότητας

 

 

Όπως όλα τα προϊόντα με μεγάλα ζήτηση, έτσι και η κάνναβη έχει εμπορευματοποιηθεί, κυκλοφορεί σε διαφορετικές ποικιλίες και συσκευασίες με διάφορες τιμές. Σε χώρες όπου η καλλιέργεια της κάνναβης και το λιανικό εμπόριό της νομιμοποιήθηκαν, είναι πλέον δυνατή η εύρεση κάνναβης και άλλων παραγώγων της σε καταστήματα πώλησης ή στο Διαδίκτυο.

Η ποιοτική μαριχουάνα προέκυψε μετά από πληθώρα γενετικών προσμίξεων που αποσκοπούσαν στην δημιουργία φυτών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: τα διαφορετικά ποσοστά περιεκτικότητας σε THC, σε CBD και σε άλλες κανναβινοειδείς ουσίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το εύρος της επίδρασης που θα προκαλέσει το φυτό στον καταναλωτή.

Επίσης, άλλα χαρακτηριστικά που μπορεί να διαφέρουν είναι η γεύση, η οσμή, το χρώμα, είτε πρόκειται για light κάνναβη με υψηλό περιεχόμενο CBD ή για την κλασική μαριχουάνα, με ψυχοδραστική επίπτωση που ενδείκνυται για ψυχαγωγική κατανάλωση.

Στις χώρες που επιτρέπεται η καλλιέργεια κάνναβης, το φυτό πρέπει να συμμορφώνεται σε αυστηρά στάνταρ προκειμένου να διατεθεί για νόμιμη πώληση. Πρέπει να περιέχει συγκεκριμένες κανναβινοειδείς ουσίες σε εγκεκριμένα νόμιμα ποσοστά. Εκτός από αυτό, τα φυτά πρέπει να καλλιεργούνται σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν στις χώρες αυτές σχετικά με την καλλιέργεια, παραδείγματος χάριν, σχετικά με τη χρήση εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων και τη συμμόρφωση σε ορισμένες ημερομηνίες σποράς ή συγκομιδής.

Αυτό σημαίνει ότι το κράτος είναι εγγυητής και ελέγχει την εφαρμογή των κανονισμών και επομένως την ποιότητας του τελικού προϊόντος.

Το θέμα γίνεται περίπλοκο, ωστόσο, όσον αφορά την παράνομη διακίνηση κάνναβης: είναι σαφές ότι στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια κάποια επίσημη εγγύηση για την ποιότητα του προϊόντος. Το ίδιο ισχύει άλλωστε και για τα ναρκωτικά ή οποιοδήποτε άλλο παράνομο προϊόν.

Όχι μόνο αυτό: ακόμη και να πάτε σε ένα εξουσιοδοτημένο ολλανδικό coffee shop, είναι πιθανό να πέσετε σε μαριχουάνα κακής ποιότητας, ακριβώς όπως συμβαίνει με τα εστιατόρια. Είναι πιθανό να μην φάτε καλά σε εστιατόριο που τηρεί τους κανονισμούς υγιεινής.

Το θέμα της ποιότητας δεν αφορά μόνο τη μαριχουάνα: χάρη στην αυξανόμενη αγορά ελαφριάς κάνναβης μπορείτε να αγοράσετε όχι μόνο ταξιανθίες κάνναβης αλλά και πολλά άλλα προϊόντα από επεξεργασία του CBD, από κρυστάλλους μέχρι και λάδι.

Φυσικά, εάν έχετε τη δυνατότητα να καλλιεργήσετε μόνοι σας τα φυτά για προσωπική κατανάλωση, τότε δεν θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της σκάρτης μαριχουάνας ή γενικότερα της κάνναβης κακής ποιότητας. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι από εμάς θα ήταν χρήσιμο να ακούσουμε μερικές συμβουλές για να μπορέσουμε να προσανατολιστούμε, να ξέρουμε τι αγοράζουμε. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις συμβουλές.

 

Πώς να αναγνωρίσετε την μαριχουάνα καλής ποιότητας; Με τα μάτια!

Ας ξεκινήσουμε με μία προφανής συμβουλή, χρήσιμη ακόμα και στη ψαραγορά. Πρώτα απ 'όλα, ρίξτε μία ματιά. Ακριβώς όπως τα ψάρια στο πάγκο πρέπει να φαίνονται υγιή και λαμπερά, έτσι και η κάνναβη πρέπει να είναι ... ελκυστική.

Προφανώς, αυτή η διαδικασία απαιτεί ελάχιστη εμπειρία και καθόλου έμπειρο μάτι. Τα μπουμπούκια πρέπει να φαίνονται υγιή με την πρώτη ματιά, με έντονα χρώματα που μπορεί να τείνουν στο κοκκινωπό, αλλά επ'ουδενί δεν πρέπει να είναι καφέ σκούρο. Με λίγα λόγια: το χόρτο δεν πρέπει να φαίνεται ξηρό, ή χλωμό, ούτε μουχλιασμένο.

Εάν παρατηρήσουμε την μαριχουάνα από κοντά (το καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα μεγεθυντικό φακό) θα ανακαλύψουμε ότι η καλή φούντα έχει πυκνά τριχίδια που καλύπτουν κυρίως τα μέρη του φυτού κοντά στους ανθούς. Αυτές οι "τριχούλες" εμφανίζονται ως μικρά στρασάκια που προσδίδουν στο φυτό μία ζωντανή λάμψη. Όπως αναφέραμε σε άλλο άρθρο αυτά τα τριχίδια ονομάζονται τριχόμοι: η συσσώρευση των τριχόμων ονομάζεται kief.

Έχουμε ήδη ασχοληθεί με αυτά σε ένα πρόσφατο άρθρο: εδώ θα αναφέρουμε μόνο το γεγονός ότι, μεταξύ άλλων, τα τριχίδια είναι υπεύθυνα για τα ενεργά συστατικά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κάνναβη στον καταναλωτή, ψυχοδραστικές και μη. Είναι επίσης υπεύθυνα για την παραγωγή τερπενίων, τα οποία δίνουν στην κάνναβη το χαρακτηριστικό της άρωμα και γεύση.

Έτσι, κατά κανόνα, όσο περισσότερα τριχίδια έχει το χόρτο τόσο πιθανότερο είναι να προέρχεται από ένα καλής ποιότητας φυτό.

Έτσι, ρίχνοντας μία ματιά, μπορείτε να καταλάβετε πολλά πράγματα. Εάν το χόρτο είναι συσκευασμένο σε διαφανείς σακούλες (η πλέον κοινή συσκευασία), ανοίξτε απαλά τη σακούλα και αξιολογείστε την ποσότητα των σπόρων και των κλαδιών που περιέχονται στα μπουμπούκια. Αν ο λιανοπωλητής είναι σοβαρός και έμπειρος, δεν θα υπάρχουν σχεδόν καθόλου σπόροι ή κλαδιά. Οι σπόροι είναι μια σαφής ένδειξη της χαμηλής ποιότητας της καλλιέργειας και τα κλαδάκια συνήθως δεν έχουν αφαιρεθεί για να αυξηθεί το βάρος του προϊόντος.

Εξυπακούεται φυσικά ότι το ίδιο ισχύει και για τα φύλλα: μπείτε σε σκέψεις αν αντιληφθείτε πολλά φύλλα στη μαριχουάνα που αγοράσατε. Στην πραγματικότητα, τα φύλλα είναι αδρανή και ως εκ τούτου δεν μπορούν να πωληθούν. Αλλά όχι μόνο αυτό, είναι γνωστό ότι μια σωστή διαδικασία αποξήρανσης περιλαμβάνει μια προσεκτική απομάκρυνση των φύλλων για να μειωθεί ο κίνδυνος σχηματισμού μούχλας. Με άλλα λόγια, η παρουσία των φύλλων θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι έχουμε στα χέρια μας μία κάνναβη χαμηλής ποιότητας.

Εκτός αυτού, η φούντα πρέπει να έχουν το σωστό "όγκο", δηλαδή πρέπει να έχουν μία κανονική μορφή, συμπαγή αλλά και πορώδη ταυτόχρονα. Όσο λιγότερο συμπαγής είναι, τόσο περισσότερη ποσότητα κάνναβης θα χρειαστείτε. Επίσης, οι καπνιστές είναι καλό να γνωρίζουν ότι οι παπάδες που είναι πολύ συμπαγής εμποδίζουν την ομοιόμορφη καύση, με άλλα λόγια: το τσιγαριλίκι τείνει να σβήνει.

Και μιλώντας για τσιγάρα που σβήνουν, ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι η προαναφερθείσα σωστή αποξήρανση του χόρτου, το οποίο δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ στεγνό ούτε και πολύ υγρό.

Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε την αποξήρανση είναι να κρατήσετε τη φούντα σφιχτά στα δάχτυλά σας και να την τρίψετε λίγο, αν είναι δυνατόν. Η κάνναβη που είναι έτοιμη για κατανάλωση δεν θα διαλυθεί, ούτε θα θρυμματιστεί! Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το φυτό έχει απορροφήσει μεγάλες, έως υπερβολικές, ποσότητες φωτός ή θερμότητας.

Όμως, δεν πρέπει να είναι υπερβολικά κολλώδης. Αυτή η τελευταία πτυχή, η οποία φανερώνει τοι υψηλό ποσοστό ρητίνης στο φυτό, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει προκληθεί από κακή αποτυχημένη αποξήρανση, και προμηνύει τον υψηλό κίνδυνο μούχλας ή άσχημης μυρωδιάς και γεύσης.

Αγγίζοντας τη μαριχουάνα θα πρέπει να σας δημιουργείται η αίσθηση ότι είναι τραγανή και κολλώδεις ταυτόχρονα, έτσι ώστε όταν προσπαθήσετε να τη τρίψετε με τον τρίφτη ή τα δάχτυλα να είναι κάπως σκληρή αλλά όχι ελαστική.

 

... και με μύτη!

Και αφού μάθαμε πώς με το μάτι και μόνο θα μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε το καλό από το κακό χόρτο, ας πάμε παρακάτω: για το καλό χόρτο χρειάζεστε και... μύτη! Μυρίστε άφοβα: ακόμη κι αν προσπαθήσουν να καλύψουν την άσχημη μυρωδιά με τεχνητά αρώματα, η μοσχοβολιά του καλού χόρτου είναι ανυπέρβλητη!

Η όμορφη μυρωδιά είναι σίγουρα ένδειξη της καλής γεύσης και εγγυάται την απουσία μούχλας και άλλων χημικών που συνήθως ψεκάζουν για να τονώσουν επιφανειακά τη ζωτικότητα του φυτού.

Ως εκ τούτου: εμπιστευθείτε τα τερπένια και τις αισθήσεις σας!