Τι είναι τα τερπένια της Κάνναβης

Τι είναι τα τερπένια της Κάνναβης

 

Τα τερπένια είναι αρωματικές ενώσεις που περιέχονται στο φυτό κάνναβης και ευθύνονται για την ιδιαίτερη μυρωδιά και γεύση της κάθε ποικιλίας. Επομένως, τα χαρακτηριστικά της κάνναβης δεν βασίζονται μόνο στην ποικιλία και στην ποσότητα των TCH και CBD, αλλά συνδέονται με την παρουσία των τερπενίων.

Χάρη στα τερπένια, έχουν προκύψει ορισμένες ποικιλίες μαριχουάνας με άρωμα εσπεριδοειδών, μόσχου ή ευκαλύπτου. Επίσης, χάρη στα τερπένια η επίδραση από κάποια ποικιλία μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονη για τον οργανισμό.

 

Τι είναι τα τερπένια;

Τα τερπένια είναι μια ομάδα μορίων που βρίσκονται στη φύση σε πολλά φυτά και σε μερικά είδη εντόμων. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι προσδίδουν σε κάθε φυτό το χαρακτηριστικό του άρωμα. Στην περίπτωση των ποικιλιών μαριχουάνας που απαντώνται στη φύση, η μυρωδιά, τυπικό άρωμα που χαρακτηρίζουν κάθε μία από αυτές τις ποικιλίες καθορίζεται από την εκάστοτε γκάμα των τερπενίων που παράγει το φυτό. Τα τερπένια παράγονται εντός των τριχωμάτων, δηλαδή των αδένων που παράγουν το THC. Η ανάπτυξη και η σύνθεση τους εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, κλιματολογικές συνθήκες καθώς και τη χημική σύνθεση του εδάφους.

 

Γιατί τα φυτά παράγουν τερπένια;

Στη φύση τίποτα δεν είναι τυχαίο, γι’ αυτό κάθε στοιχείο των  ζωντανών οργανισμών έχει μια ακριβής λειτουργία. Όπως συμβαίνει συχνά στον κόσμο των φυτών, τα τερπένια παράγονται από τα φυτά ως μηχανισμός υπεράσπισης από τα αρπακτικά ζώα. Χάρη στο διαπεραστικό τους άρωμα, τα φυτά μαριχουάνας μπορούν να αποκρούσουν βλαβερά έντομα και να προσελκύσουν άλλα, πιο ωφέλιμα και απαραίτητα για την επικονίαση.

Η ποσότητα και ο τύπος των τερπενίων που παράγει η κάνναβη εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: φυτά της ίδιας ποικιλία δεν παράγουν απαραιτήτως τις ίδιες αρωματικές ενώσεις, λόγω της επίδρασης του κλίματος, του εδάφους και των λιπασμάτων, της ηλικίας του φυτού και άλλων παραγόντων.

Τα τερπένια παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι συνεργάζονται με τα κανναβινοειδή. Αποδεικτικό στοιχείο αυτού είναι ότι ορισμένες ποικιλίες έχουν τα ίδια ποσοστά THC και CBD, αλλά η επίδραση τους μπορεί να είναι πολύ διαφορετική. Το THC συνδέεται με τους υποδοχείς στον εγκέφαλό μας προκαλώντας τη ψυχοτρόπο δράση της κάνναβης. Ένα τερπένιο μπορεί να επηρεάσει δραστικά τους υποδοχείς του εγκεφάλου και τον τρόπο λειτουργίας τους. Η βιομηχανία θεραπευτικής κάνναβης έδειξε ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις των τερπενίων και τη διάδραση τους με τα κανναβινοειδή. Εντοπίζοντας τα τερπένια μιας δεδομένης ποικιλία και μελετώντας τη συγκέντρωση και την αλληλεπίδρασή τους με την THC, είναι δυνατό να διαμορφώσουμε ένα φυτό με βάση συγκεκριμένες ιατρικές προδιαγραφές. Για παράδειγμα, προσθέτοντας λιμονένιο επιτυγχάνεται η διεγερτική επίδραση, προσθέτοντας λιναλοόλη έχουμε χαλαρωτικά και ηρεμιστικά αποτελέσματα, η προσθήκη β-καρυοφιλένιο ενισχύει την αναλγητική επίδραση της κάνναβης.

 

Πώς κατηγοριοποιούνται τα τερπένια;

Με βάση τη μοριακή τους δομή, η επιστήμη διακρίνει επτά τύπους τερπενίων: ημιτερπένια, μονοτερπένια, σεσκιτερπένια, διτερπένια, σεσερπένια, τριτερπένια και πολυτερπένια.

Το επίπεδο των τερπενίων δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με τη συγκέντρωση του THC, επομένως υπάρχουν τόσο στη "κλασική" μαριχουάνα όσο και στις ταξιανθίες light μαριχουάνας. Έχουν ψυχοδραστική επίπτωση μόνο αν συνδυαστούν με THC. Τα τερπένια που περιέχουν τα φυτά μαριχουάνας ανήκουν συνήθως στην οικογένεια μονοτερπενίων και σεσκιτερπενίων. Ο χρησιμότητα των τερπενίων δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή μυρωδιάς ως χαρακτηριστικό γνώρισμα της κάθε ποικιλίας κάνναβη. Είναι πολύ σημαντικά επειδή έχουν αλληλεπιδρούν και τροποποιούν τη ψυχοτρόπο επίδραση του THC.

Οι εργαστηριακές μελέτες προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση: εξετάζουν τη σχέση μεταξύ των τερπενίων που περιέχουν τα φυτά και των επιδράσεων που προκαλούν. Αναρίθμητες θεραπευτικές ιδιότητες αποδίδονται στα τερπένια συνολικά αλλά και μεμονωμένα καθώς το καθένα ξεχωριστά προκαλεί διαφορετικά θεραπευτικά αποτελέσματα. Διαφαίνεται λοιπόν το συμπέρασμα ότι τα τερπένια επιφέρουν διαφορετική επίδραση ανάλογα με το συνδυασμό τους.

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα τερπένια της μαριχουάνας;

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί και εξετασθεί περίπου εκατό τερπένια μαριχουάνας. Ακολουθεί παρακάτω μία λίστα με τα κύρια τερπένια του φυτού μαριχουάνας.

 

ΜΥΡΚΕΝΙΟ

Το μυρκένιο είναι το πιο κοινό τερπένιο στη μαριχουάνα και περιέχεται στα περισσότερα αρωματικά έλαια κάνναβης. Το μυρκένιο δεν υπάρχει μόνο στην κάνναβη, αλλά μπορεί να βρεθεί και σε άλλα φυτά, για παράδειγμα στον λυκίσκο. Είναι γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και ανακουφιστικές ιδιότητες. Έχει ηρεμιστική, καταπραϋντική και χαλαρωτική δράση, αυξάνει τη ψυχοδραστική επίδραση του THC και χαρακτηρίζεται από ένα άρωμα που προσομοιάζει στο μπαχαρικό γαρίφαλο.

 

ΛΕΜΟΝΕΝΙΟ

Το λεμονένιο είναι το δεύτερο πιο κοινό τερπένιο στη μαριχουάνα. Όπως φανερώνει το όνομα του, έχει έντονη μυρωδιά εσπεριδοειδών και είναι φυσικό εντομοαπωθητικό. Είναι ένα από τα αρωματικά τερπένια που χρησιμοποιούν τα φυτά ως φυσική άμυνα ενάντια στους θηρευτές.

Είναι διάσημο για τις αντιμυκητιακές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Διαπερνά εύκολα τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και συμβάλλει στην αύξηση της συγκέντρωσης και της προσοχής, και αναζωπυρώνει το αίσθημα γενικευμένης ευεξίας. Ορισμένα προϊόντα για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν λεμονένιο.

 

ΛΙΝΑΛΟΟΛΗ

Η λιναλοόλη έχει χαρακτηριστική έντονη ανθική μυρωδιά με ελαφρώς πικάντικες νότες. Αυτό το τερπένιο είναι εν μέρει υπεύθυνο για την ηρεμιστική και καταπραϋντική επίδραση ορισμένων ποικιλιών κάνναβης. Χαλαρώνει και ηρεμεί και γι’ αυτό χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νευρικότητας και του άγχους. Φημίζεται πως έχει αναλγητικές και αντιεπιληπτικές ιδιότητες.

 

ΒΗΤΑ-ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΕΝΙΟ

Το βήτα-καρυοφυλλένιο είναι ένα τερπένιο που βρίσκεται σε πολλά φυτά και ενδύεται μία πικάντικη γεύση χαρακτηριστική των μπαχαρικών, π.χ. μαύρο πιπέρι. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδης και αναλγητική τοπική δράση. Το μπαχαρικό γαρίφαλο, γνωστό ως φυσικό φάρμακο για τον πονόδοντο, περιέχει σε μεγάλες ποσότητες το συγκεκριμένο τερπένιο. Λέγεται επίσης ότι το βήτα-καρυοφυλλένιο έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες.

 

ΠΙΝΕΝΙΟ

Το πινένιο είναι ένα τερπένιο με έντονο άρωμα το οποίο μας θυμίζει πεύκα και έλατα. Περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στο δεντρολίβανο και το φασκόμηλο. Όπως πολλά άλλα τερπένια, το πινένιο έχει αντιφλεγμονώδης και αντισηπτική τοπική δράση. Χρησιμοποιείται επίσης και ως αποχρεμπτικό χάρη στην γενικευμένη δράση του στο βρογχικό σύστημα.  Είναι αποδεδειγμένο με έρευνες ότι το πινένιο μπορεί να επηρεάσει θετικά τη μνήμη, την ενέργεια και τη συγκέντρωση.

 

ΤΕΡΠΙΝΕΟΛΗ

Η τερπινεόλη (-αλφα) είναι ένα από τα τερπένια που επιδρούν ηρεμιστικά και χαλαρωτικά, βρίσκεται συχνά σε συνδυασμό με το πινένιο. Έχει το άρωμα των λουλουδιών της φλαμουριάς, που συνήθως καλύπτονται από το άρωμα του πινένιου. Χρησιμοποιείται συνήθως για την παρασκευή αρωμάτων και καλλυντικών.

 

ΝΕΡΟΛΙΔΟΛΗ

Η νερολιδόλη έχει ξυλώδες άρωμα, που θυμίζει φλοιό. Βρίσκεται στο τζίντζερ και τη σιτρονέλα και συχνά χρησιμοποιείται ως αρωματική ουσία στην παραγωγή προϊόντων. Όσον αφορά τα θεραπευτικά οφέλη, η νερολιδόλη θεωρείται αντιμυκητιακή και είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της ελονοσίας. Η νερολιδόλη έχει ηρεμιστική και χαλαρωτική δράση.

 

ΒΟΡΝΕΟΛΗ

Η βορνεόλη έχει δροσερό άρωμα δυόσμου και κάμφορας. Η ιστορία αυτού του τερπένιου συνδέεται με την κινεζική ιατρική, στην οποία χρησιμοποιείται επί αιώνες στη θεραπεία κατά του στρες και της κούρασης. Πρόκειται για ένα τοπικό αναισθητικό με καταπραϋντικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Είναι επίσης φυσικό απωθητικό κατά των εντόμων.

 

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΛΗ

Η ευκαλυπτόλη είναι το τερπένιο που περιέχεται στο αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου. Έχει μια μυρωδιά φρεσκάδας από μέντα. Θεωρείται ότι διαθέτει αναλγητικές ιδιότητες καθώς και την ιδιότητα να βελτιώνει τη συγκέντρωση. Για το λόγο αυτό, συχνά περιέχεται σε φυτά που χρησιμοποιούνται για διαλογισμό.