Μικροκαλλιέργεια κάνναβης: κόλπα και μυστικά

Μικροκαλλιέργεια κάνναβης: κόλπα και μυστικά

 

Σήμερα θα ασχοληθούμε με την μικροκαλλιέργεια κάνναβης ή αλλιώς την καλλιέργεια περιορισμένου αριθμού φυτών κάνναβης σε μικρούς χώρους. Μία καλλιέργεια σπιτική, θα μπορούσαμε να πούμε.

Στην Ιταλία, πρέπει να υπενθυμίσουμε, ο νόμος (DPR 309/90) απαγορεύει την καλλιέργεια κάνναβης που περιέχει την ουσία THC σε ποσοστό μεγαλύτερο του 0,6% . Θεωρείται ότι από 0,6% και πάνω η κάνναβη μπορεί να προκαλέσει ψυχοδραστικές επιπτώσεις στον καταναλωτή και ως εκ τούτου θεωρείται επίσημα μαριχουάνα, η καλλιέργεια της οποίας αποτελεί ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με δύο έως έξι χρόνια φυλάκισης.

Η κατάσταση με τη light κάνναβη είναι διαφορετική. Η νομοθετικές ρυθμίσεις για την ελαφριά μαριχουάνα αποτέλεσαν αντικείμενο πολιτικών και δημόσιων συζητήσεων τις τελευταίες εβδομάδες. Επιτρέπεται η καλλιέργεια σπόρων που αγοράστηκαν νόμιμα από κάποιο εγκεκριμένο κατάστημα, αλλά είναι καλό να ενημερώνεστε τακτικά για το νομικό πλαίσιο για να μην αντιμετωπίσετε δυσάρεστες καταστάσεις τη στιγμή που θα αποφασίσετε να επιχειρήσετε την ιδιωτική σας καλλιέργεια. Ignorantia legis neminem excusat!

Για να το θέσουμε με πιο απλά λόγια, το φυτό είναι "ένα και το αυτό" δηλαδή: η κάνναβη είναι κάνναβη και οι οδηγίες για μία αποτελεσματική καλλιέργεια παραμένουν σχεδόν ίδιες, είτε πρόκειται για light κάνναβη είτε για το ψυχοδραστικό ξαδελφάκι της.

 

Δύο κανόνες για την light κάνναβη

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να έχετε φυτά στο σπίτι! Είναι παραδεδεγμένο ότι τα προϊόντα με βάση το CBD που κυκλοφορούν νόμιμα στo εμπόριο (από το έλαιο έως τα δισκία) έχουν πολύ υψηλή ποιότητα, όμως αρκετοί αφού δοκίμασαν τα οφέλη αυτών των προϊόντων, θέλουν να ξεκινήσουν μια ιδιωτική παραγωγή, ως χόμπι ή απλά ως μία ιδιόρρυθμη ασχολία. Σαν εκείνους που έχοντας δοκιμάσει καλά λαχανικά, λαχταρούν να φτιάξουν το δικό τους μποστάνι. Έχουν ας πούμε μεράκι.

Για όσους σκοπεύουν να καλλιεργήσουν αυτόνομα light κάνναβη, προσδιορίζουμε παρακάτω τις δύο απλές αλλά απαραίτητες υποχρεώσεις για να αποφύγετε παρεξηγήσεις με το νόμο.

Πρώτον: θα πρέπει να διατηρήσετε την ετικέτα που θα σας δώσουν από το εγκεκριμένο κατάστημα κάνναβης, με τις προδιαγραφές σχετικά με τον τύπο των σπόρων που αγοράσατε. Τα ονόματα των σπόρων των οποίων η καλλιέργεια θεωρείται νόμιμη είναι πάνω από πενήντα! Και αναφέρονται ξεκάθαρα στον επίσημο ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, στη βάση δεδομένων με τις φυτικές ποικιλίες που είναι νόμιμες για καλλιέργεια (δέκα από τις οποίες είναι ιταλικές).

Πρέπει να φυλάξετε την ετικέτα για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, ώστε να είστε σε θέση να την δείξετε σε περίπτωση ελέγχου και να αποδείξετε τη νομιμότητα της καλλιέργειάς σας. Για τον ίδιο λόγο (δεύτερο σημείο), θα πρέπει να φυλάξετε την απόδειξη αγοράς (ή το τιμολόγιο) για να πιστοποιήσετε την εξουσιοδοτημένη πώληση του καταστήματος κάνναβης από το οποίο τους αγοράσετε. Αυτό ήταν, τέλος με τους κανόνες.

Η μικροκαλλιέργεια έχει σημαντικά πλεονεκτήματα: ένα φυτό κάνναβης αποδίδει μία σημαντική ποσότητα μπουμπουκιών που καλύπτει τις ανάγκες ενός ατόμου και σε αντίθεση με την υπαίθρια καλλιέργεια μεγάλης κλίμακας, με την μικροκαλλιέργεια φροντίζετε προσεκτικά κάθε γλάστρα και μπορείτε να παρεμβαίνετε άμεσα σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα. Επιπλέον, ο μειωμένος αριθμός φυτών και η τοποθέτηση τους σε ιδανική απόσταση μεταξύ τους τα καθιστά σχεδόν άνοσα στη μετάδοση μυκήτων ή παρασίτων. Και τώρα: κάποιες συμβουλές για να φροντίσετε τα φυτά σας σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, από τον σπόρο έως το λουλούδι.

 

Πως καλλιεργείται ένα φυτό κάνναβης;

Παίρνουμε ως παράδειγμα την περίπτωση κάποιου που θέλει να ξεκινήσει από το μηδέν, δηλαδή: αγοράζει τους σπόρους από έναν έμπορο λιανικής πώλησης και πηγαίνει στο σπίτι του απλά με ένα σακουλάκι.

Πρώτα θα πρέπει να τοποθετήσει τους σπόρους του σε ένα πιάτο, μεταξύ δύο υγρών υφασμάτων: μπορεί να είναι ένα υγρό ύφασμα διπλωμένο ή ένα υδρόφιλο βαμβάκι. Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το νερό δεν περιέχει χλώριο: το νερό της βρύσης είναι καλό γενικά, αλλά ακόμη καλύτερο αν χρησιμοποιήσετε νερό με pH 6 έως 7.

Στη συνέχεια, ο εκκολαπτόμενος καλλιεργητής τοποθετεί το πιάτο σε σκοτεινό μέρος σε θερμοκρασία δωματίου. Μέσα σε περίπου τρεις ημέρες το κέλυφος των σπόρων θα ανοίξει και θα βγει μια μικρή ρίζα. Θα πρέπει να θάψει τον σπόρο σε κατάλληλη γλάστρα σε βάθος περίπου ενός εκατοστού, προσέχοντας η ρίζα να είναι από κάτω.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης το βάζο πρέπει να τοποθετηθεί μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Πρέπει επομένως να ψεκάζετε το έδαφος ελαφρά με λίγο νερό, γύρω γύρω και όχι πάνω στο βλαστό, το οποίο θα καλύπτεται με ένα διαφανές “καπάκι” για να δημιουργηθεί αυτό που στην τεχνική ορολογία ονομάζεται «μικρo-φαινόμενο θερμοκηπίου» δηλαδή σταθερό και ελεγχόμενο επίπεδο υγρασίας. Πρόκειται για ένα μικρό κόλπο, αλλά πολύ σημαντικό.

Για το σκοπό αυτό, κόψτε το πάνω μέρος ενός πλαστικού μπουκαλιού και τοποθετήστε το πάνω από το μόσχο σαν τρούλο: λειτουργεί εξαιρετικά!

Όταν ο βλαστός φυτρώσει ολόκληρος έξω από το κέλυφος του, θα βγουν και τα δύο πρώτα φυλλαράκια απευθείας από τον σπόρο. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να μετακινήσετε το βάζο στο φως του ήλιου, με προσοχή το έδαφος να διατηρείται νωπό, αλλά όχι υπερβολικά (το μπουμπούκι δεν πρέπει να "βράσει" στον ήλιο). Κατά συνέπεια, είναι προτιμότερο να μην το παρακάνετε με το νερό ειδικά σε αυτό το στάδιο: αρκεί να έχει υγρασία το ανώτερο στρώμα του εδάφους.

Είναι επίσης καλό να θυμόμαστε ότι κατά τη διάρκεια της βλαστικής ανάπτυξης η ρίζα τείνει να αναπτύσσεται προς τα κάτω ακολουθώντας την φορά του νερού, έτσι το πότισμα είναι αναγκαίο μόνο όταν το χώμα είναι λίγο στεγνό.

Μεταξύ της πρώτης και δεύτερης εβδομάδας ο μικρός βλαστός θα πρέπει σιγά σιγά να μεταμορφωθεί στο γνωστό φυτό. Όταν συμβεί αυτό, μπορείτε να προχωρήσετε στη μεταφορά του σε μία μεγαλύτερη γλάστρα και θα εμπλουτίσετε το έδαφος με θρεπτικά συστατικά για το φυτό του.

Σε λίγες εβδομάδες (δύο ή τρεις, μπορεί και λίγο περισσότερο) τα φυτά θα ξεκινήσουν τη διαδικασία της ανθοφορίας, χάρη στην οποία θα είναι δυνατή η ταυτοποίηση του φύλου τους. Η φάση της ανθοφορίας δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια, επειδή εξαρτάται από τον τύπο του φυτού, από τον σπόρο.

Από τα θηλυκά φυτά θα βλαστήσουν κάποιες τρίχες (που ονομάζονται πίστιλοι), ενώ τα αρσενικοί θα παράγουν γύρη. Στην προ-ανθοφορία ένας έμπειρος καλλιεργητής θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει το φύλο με γυμνό μάτι απλά παρατηρώντας τις διακλαδώσεις του φυτού.

Είναι απαραίτητο να απομακρυνθούν όλα τα αρσενικά φυτά πριν από την γονιμοποίηση των θηλυκών.

Σχετικά με τα αρσενικά φυτά, σε εγκεκριμένα καταστήματα πώλησης μπορείτε να βρείτε προϊόντα τα οποία εγγυώνται την αποκλειστική παρουσία θηλυκών σπόρων στο εσωτερικό τους.

Σε αυτό το σημείο, το μόνο που απομένει είναι να προσέχουμε τα φυτά μας κατά την διάρκεια της ανάπτυξης τους και να περιμένουμε τα άνθη, και voila!

Ένα τελευταίο πράγμα: μετά την αξιοσημείωτη δημοτικότητα του do-it-yourself, διατέθηκαν στην εγχώρια αγορά πολλά προχωρημένα σετ καλλιέργειας, τα πιο συνηθισμένα από τα οποία είναι τα grow-box: μικρές κουτιά με φώτα LED, χρονοδιακόπτη που ρυθμίζει την εναλλαγή φωτός/σκοταδιού και φίλτρο ενεργού άνθρακα για τον αερισμό. Αυτά όλα, σε συνδυασμό με μία γενετικά επιλεγμένη κάνναβη χαμηλή και πυκνή σε διαμόρφωση, είναι εξαιρετικοί σύμμαχοι όσων θέλουν να φυτέψουν κάνναβη σε γλάστρες.

Για τους αρχάριους καλλιεργητές ή για εκείνους που απλά δεν το έχουν με την κηπουρική, υπάρχει ακόμη ένα τρικ. Υπάρχει μία ποικιλία κάνναβης που ανθίζει από μόνη της δηλαδή η ανθοφορία της ενεργοποιείται αυτόματα και αναπόφευκτα μετά από τρεις, τέσσερις εβδομάδες μετά το φύτεμα.

Εν ολίγοις: με λίγο εξοπλισμό και τους σωστούς σπόρους, η μικροκαλλιέργεια κάνναβης είναι παιχνιδάκι!