Μαγειρεύοντας άνθη της light Κάνναβης

Μαγειρεύοντας άνθη της light Κάνναβης

 

Η light κάνναβη αδιαμφισβήτητα είναι συστατικό υλικό μίας ευρείας γκάμας φαγητών και ποτών που όμως δεν προκαλούν καμία ψυχοδραστική επίδραση, διότι η νόμιμη light μαριχουάνα εμπεριέχει μόλις 0,2% THC.

Διαφόρων ειδών ποτά και φαγητά δημιουργήθηκαν ανά τους αιώνες. Η ήμερη και η ινδική κάνναβη (cannabis sativa e indica) δεν άργησαν να τραβήξουν την προσοχή του homo sapiens.

 

Η ιστορία για την χρήση της Κάνναβης

Η κάνναβη αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του ανθρώπου τουλάχιστον από την νεολιθική περίοδο, όπως αποδεικνύουν ευρήματα απολιθωμένων σπόρων σε μία σπηλιά στη Ρουμανία.

Είναι επίσης γνωστό ότι παρά την απαγόρευση της ανά ιστορικά διαστήματα σε πολλά κράτη του κόσμου, ο άνθρωπος από πάντα εκμεταλλευόταν τις αναρίθμητες αρετές αυτού του φυτού. Για αιώνες από κάνναβη κατασκεύαζαν χαρτί, υφάσματα, σχοινιά, γιατρικά, καλλυντικά, σαπούνια, δομικά υλικά όπως τούβλα, σανίδες και καύσιμη ύλη.

Συγκεκριμένα, το 1909 ο Henry Ford θέλησε να την αξιοποιήσει στον μηχανολογικό τομέα όταν ξεκίνησε τη κατασκευή της μυθικής Ford T. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε πως το 60% θα κατασκευαζόταν από κάνναβη. Η μηχανή θα έκαιγε ως καύσιμο αιθανόλη κάνναβης. Η απαγόρευση της κάνναβης απέτρεψε το αρχικό σχέδιο. Αν δεν είχε επέλθει η απαγόρευση, σίγουρα η ιστορία της ανθρωπότητας θα είχε πάρει τελείως διαφορετική ροή, ίσως πολύ καλύτερη.

Όπως είναι φυσικό, πέρα από αυτούς τους πειραματισμούς σε τόσο διαφορετικούς τομείς (θεραπευτική κάνναβη, βιομηχανική κάνναβη κτλ.) ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να παραβλέψει την πολύπλευρη χρησιμότητα του φυτού και στη διατροφή. Έτσι κι έγινε. 

 

Σπόροι κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης αποτελούσαν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μία απαραίτητη διατροφική πηγή για πολλές ανατολίτικες γαστρονομικές δημιουργίες (κυρίως για την νεπαλέζικη κουζίνα, αλλά και σε ορισμένες περιοχές της σημερινής Ρωσίας). Άλεθαν και ζύμωναν τους σπόρους για να κάνουν ένα είδος κουάκερ. Αυτή η συνταγή αποδείχθηκε άριστος σύμμαχος σε γεωγραφικές περιοχές που αντιμετώπιζαν συχνά τον κίνδυνο λιμών εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Επίσης, από το αλεύρι που έφτιαχναν από την άλεση των σπόρων παρασκεύαζαν ένα ζυμαρικό παρόμοιο με αυτό από μαλακό σιτάρι, με πιο σκούρο χρώμα.

Οι σπόροι της ήμερης κάνναβης (γνωστή και ως sativa) έχουν εξαιρετική θρεπτική αξία που δεν συγκρίνεται εύκολα με άλλα φυτά! Προσφέρει μια πολύ πλούσια και οικονομική διατροφή. Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα και να δώσουμε μια καθαρή εικόνα για τη διατροφική πρόσληψη είναι αρκετό να αναφέρουμε ότι όλα τα προϊόντα διατροφής με βάση την κάνναβη θα μπορούσαν να θεωρηθούν ένα συμπύκνωμα βιταμινών. Πλούσιο ακόμα και σε πρωτεΐνες και ακόρεστα λίπη.

 

Η κάνναβη στην κουζίνα

Η αργή αλλά φαινομενικά προοδευτική άρση της απαγόρευσης και η επακόλουθη διάλυση των "ταμπού" που περιβάλλουν την κάνναβη, ενθάρρυναν τον άνθρωπο να επανεντάξει αυτό το φυτό και στην κουζίνα. Άλλοτε ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές και άλλοτε επιχειρώντας καινοτομία για όλα τα γούστα και τις νέες ανάγκες.

Εκτός από αυτές τις πτυχές, αξίζει να αναφέρουμε την αδιαμφισβήτητη "παγκόσμια" συνειδητοποίηση της αιτιακής σχέσης μεταξύ της διατροφής, της υγείας, του περιβάλλοντος και των ηθικών επιλογών. Ως εκ τούτου, η κάνναβη γίνεται ένα πολύτιμο εργαλείο για τη συμπλήρωση και βελτίωση της διατροφής μας ή για την αποφυγή των επιπτώσεων της δυσανεξίας χωρίς να χρειαστεί να αποκλείσουμε κάποιο φαγητό από τις διατροφικές μας συνήθειες.

Επίσης οι σπόροι κάνναβης είναι μια εναλλακτική λύση για όσους αποφεύγουν την κατανάλωση πρωτεϊνών ή ζωικών παραγώγων. Δηλαδή για τους βέγκαν (vegans) και τους χορτοφάγους γενικότερα. Και ίσως είναι ακόμη ένα μικρό όπλο για εκείνους που θέλουν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στις πολυεθνικές εταιρίες τροφίμων. Ενθαρρύνοντας και επιλέγοντας να καταναλώνουν προϊόντα από μικρές εταιρίες που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων που βασίζονται στην καλλιέργεια και την επεξεργασία κάνναβης.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της ένταξης της κάνναβης στην κουζίνα σας είναι η διασκέδαση και ο πειραματισμός. Σε πολλές περιπτώσεις αρκεί να αντικαταστήσετε τα υλικά, τους σπόρους, το λάδι και το αλεύρι που χρησιμοποιούσατε ως τώρα στο μαγείρεμα με τα άνθη, τους σπόρους, το λάδι και το αλεύρι από κάνναβη και η συνταγή πέτυχε! Κάπως έτσι αυτά τα υλικά θα γίνουν αναπόσπαστο μέρος τοπικών πιάτων που έχουν ήδη μια καθιερωμένη παράδοση και θα πυροδοτήσουν την δημιουργία άλλων απίθανων συνταγών.

Συνοπτικά, δεν υπάρχει ένα "παγκόσμιο βιβλίο μαγειρικής" για την κάνναβη. Απλά η κάνναβη διεισδύει σε όλα τα τοπικά πιάτα. Με την αντικατάσταση ή το συνδυασμό της με ορισμένα συστατικά που χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά.

Θα ξεκινήσουμε με τον σπόρο. Σε αντίθεση με τα διάφορα υποπροϊόντα που παράγονται από επεξεργασία, ο σπόρος δεν υφίσταται καμία επεξεργασία δηλαδή διατηρεί αναλλοίωτες όλες τις οργανοληπτικές του ιδιότητες και έχει διάφορες πιθανές χρήσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις μιλάμε για αποφλοιωμένους σπόρους, δηλαδή έχει αφαιρεθεί το περίβλημα, που είναι σκληρό. Έτσι ο σπόρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μαγειρέψουμε σούπες ή ως συμπλήρωμα διατροφής, σνακ και μπάρες ενέργειας.

Επίσης, ο σπόρος χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, μπορεί να θεωρηθεί υποκατάστατο του αμύγδαλου. Ολόκληρο ή σε κομματάκια και στη συνέχεια αναμεμιγμένο με τη ζύμη σαν οποιοδήποτε άλλο ακατέργαστο αλεύρι.


Λάδι κάνναβης

Το λάδι από τους σπόρους είναι ένα άλλο προϊόν πλούσιο από ωφέλιμες ιδιότητες. Παράγεται με ψυχρή συμπίεση και έχει έντονο πράσινο χρώμα επειδή είναι πολύ πλούσιο σε χλωροφύλλη. Είναι επίσης πλούσιο σε ακόρεστα λίπη, με γεύση που θυμίζει φουντούκι και πολύ πιο ελαφρύ από το ελαιόλαδο. Έχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία βρασμού και επομένως δεν συνιστάται για ζεστό μαγείρεμα ή ακόμα χειρότερα για τηγάνισμα.

Είναι εξαιρετικό ως καρύκευμα στις σαλάτες ή στις σάλτσες, τρόπος που επιτρέπει την πλήρη πρόσληψη των συστατικών του. Ωστόσο, τείνει να χάνει εύκολα την θρεπτική του αξία και γι' αυτό πρέπει να το φυλάσσετε στο ψυγείο όταν ανοίξετε την συσκευασία.

 

Αλεύρι κάνναβης

Το αλεύρι που λαμβάνεται από τους σπόρους δεν έχει γλουτένη και αυτή η ιδιαιτερότητα επιτρέπει την κατανάλωσή του ακόμη και από εκείνους που υποφέρουν από κοιλιοκάκη. Έχει χαμηλές θερμίδες, κάτι που το καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο γι αυτούς που ακολουθούν συγκεκριμένη δίαιτα, διότι  μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή οποιασδήποτε ζύμης, γλυκιάς ή αλμυρής, για ζυμαρικά ή μπισκότα για ψωμί ή σε πίτες.

Πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί ότι το αλεύρι κάνναβης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εν μέρη στις ζύμες, σε συνδυασμό με άλλα αλεύρια (και σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 20%). Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι χρειάζεται μεγαλύτερο χρόνο στο φούσκωμα. Οι σπόροι του λαδιού και του αλεύρου είναι πλούσιοι σε ωμέγα 3 και 6, σημαντικά λιπαρά οξέα που είναι υπεύθυνα για την ακεραιότητα των κυτταρικών μεμβρανών του οργανισμού μας.

 

Μαγειρεύοντας άνθη της light Κάνναβης

Φυσικά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και τα λουλούδια κάνναβης. Από τα άνθη μπορείτε να αντλήσετε πολλά ενδιαφέροντα προϊόντα, αλλά είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη σας μια μικρή διαφορά. Γνωρίζουμε ότι το CBD βρίσκεται ως επί το πλείστον στις ταξιανθίες, το ενεργό συστατικό που είναι υπεύθυνο για τη "χαλαρωτική" δράση χωρίς παρενέργειες που ενδεχομένως προσφέρει το φυτό. Δεδομένου ότι τα μπουμπούκια έχουν CBD σε υψηλές συγκεντρώσεις, είναι δυνατό να γευτούμε φαγητά και ποτά που διατηρούν αναλλοίωτη την χαλαρωτική επίδραση. Τα άνθη έχουν μια φρέσκια, αποφασιστική και διακριτή γεύση. Μπορούν να παρασκευαστούν μπίρες, κοκτέιλ, ομελέτες, ριζότο, τσάι από βότανα και ακόμη και βούτυρο.

Ωστόσο, προσέξτε: δεν μπορούμε να απολαύσουμε την επίδραση του CBD με όλα τα προϊόντα που περιέχουν άνθη κάνναβης, για τον πολύ απλό λόγο ότι είναι απαραίτητη προηγουμένως η διαδικασία αποκαρβοξυλίωσης. Ο μετασχηματισμός του CBDA σε CBD λαμβάνεται με έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. Διαφορετικά, θα γευτείτε ένα πολύ νόστιμο έδεσμα αλλά δεν θα έχει κάποια επίδραση.

Συνεπώς, ξεκινώντας από τις ταξιανθίες της κάνναβης με υψηλά ποσοστά CBD (με μικρό ποσοστό δραστικού συστατικού thc) είναι δυνατόν να καταναλώσετε προϊόντα που διατηρούν την επίδραση. Αν προηγηθεί βρασμός ή "ψήσιμο" στο φούρνο θα γευτείτε ροφήματα με εξαιρετικά χαλαρωτικά αποτελέσματα. Μπορείτε να φτιάξετε ακόμα και σιρόπια, κοκτέιλ με λάιμ. Ή ακόμη να το χρησιμοποιήσετε ως συστατικό υλικό για την παρασκευή ενός βουτύρου από light κάνναβη με εκπληκτικές επιδράσεις.

Καλή όρεξη!