Κλάδεμα της κάνναβης στην κορυφή  της

Κλάδεμα της κάνναβης στην κορυφή της

 

Αν και υπάρχουν καλλιεργητές κάνναβης, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται "καθαριστές" και προτιμούν τα φυτά να αναπτύσσονται εντελώς αυθόρμητα, γνωρίζουμε ότι για να αποκτήσουν πλουσιότερες καλλιέργειες, από την άποψη της απόδοσης, είναι απαραίτητο να γίνουν τουλάχιστον κάποιες τεχνικές κλαδέματος. Χάρη σε αυτή την πρακτική, στην πραγματικότητα, τα φυτά μπορούν να ελεγχθούν και να γίνουν πιο παραγωγικά. Σε αυτό το άρθρο θα κατανοήσουμε καλύτερα γιατί είναι τόσο σημαντικό να κλαδεύουμε τα φύλλα της κάνναβης ή της ελαφριάς κάνναβης και θα εμβαθύνουμε σε ένα από τα πιο δημοφιλή και πιο αποτελεσματικά μεταξύ των τεχνικών κλαδέματος: το κλάδεμα της κορυφής. Συγκεκριμένα θα δούμε:

  1. Γιατί να κλαδέψουμε την κάνναβη;
  2. Κλαδέψτε την κάνναβη για να αυξήσετε την απόδοση
  3. Το κλάδεμα των άκρων και σε τι χρησιμεύει
  4. Πώς εκτελείται το κλάδεμα των άκρων;

Terre di cannabis

Γιατί να κλαδέψουμε την κάνναβη;

Το κλάδεμα είναι μια γεωργική τεχνική με αρχαίες ρίζες και γνωστή σε όλο τον κόσμο. Είναι βασικά η αφαίρεση ορισμένων περιττών τμημάτων από το φυτό για τη βελτιστοποίηση της ανάπτυξής του. Λειτουργεί όπως και με τα μαλλιά μας: το κόψιμο των σπασμένων άκρων και των κατεστραμμένων τμημάτων τα καθιστά δυνατά και ακόμη και στην περίπτωση των υγιών μαλλιών, η τακτική κοπή ενισχύει σίγουρα την όψη τούς.

Ένα φυτό που μεγαλώνει με εντελώς αυθόρμητο τρόπο θα αναπτύξει επίσης λιγότερο δομημένα κλαδιά, πιθανότατα κινδυνεύει να λάβει λίγη τροφή επειδή καλύπτεται από πολλά φύλλα, θα αναπτυχθεί με έναν ανισόρροπο τρόπο και αναπόφευκτα ορισμένα από τα μέρη του θα επηρεαστούν κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Κανείς δεν θα έκοβε νεκρά ή άρρωστα φύλλα, τα οποία συνήθως είναι μισό κίτρινα ή καφέ, από ένα άγριο φυτό. Εσύ θα τα αφαιρούσες, σωστά;

Είναι πολύ σημαντικό το φυτό να αναπνέει, δεν είναι τυχαίο ότι μία από τις τεχνικές κλαδέματος συνίσταται ακριβώς για την εξάλειψη των φύλλων.  Όχι μόνο των ξηρών ή άρρωστων φύλλων, δηλαδή αυτά που θα καταλήξουν στα σκουπίδια, αλλά και τα περιττά, αυτά που εμποδίζουν την καλή οξυγόνωση των φυτών.

Αυτό ισχύει για όλα τα φυτά. Η κάνναβη και η μαριχουάνα είναι ακριβώς όπως όλα τα άλλα φυτά.

Εκτός από την ποιότητα του εδάφους, το σύστημα άρδευσης και η έκθεση στο φως, οι καλλιεργητές κάνναβης και ελαφριάς κάνναβης θα πρέπει να σκεφτούν και το κλάδεμα.

Εκτός από το ότι είναι μια μέθοδος για τη θεραπεία ή την πρόληψη ορισμένων ασθενειών, το κλάδεμα μπορεί να είναι χρήσιμο για τη διατήρηση όλων των φυτών κάνναβης στο ίδιο ύψος και, συνεπώς, την διαχείριση ίδια ποσότητα φωτός. Ή μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να τροποποιήσετε το σχήμα των φυτών για να βοηθήσετε τα υγιή κλαδιά και να κόψετε τα λιγότερο αναπτυγμένα κλαδιά, έτσι ώστε τα θρεπτικά συστατικά και οι αυξητικές ορμόνες του φυτού να μην χαθούν.

Είναι σαφές ότι το κλάδεμα μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο, εάν ο στόχος μας είναι καθαρά η απόδοση.

terre di cannabis

Κλαδέψτε την κάνναβη για να αυξήσετε την απόδοση

Όπως έχουμε δει, ένα φυτό που αναπτύσσεται εντελώς αυθόρμητα μπορεί να είναι ανισόρροπο.

Μπορεί να υπάρχουν πάρα πολλά φύλλα, ή κακός ανεπτυγμένα κλαδιά που οδηγούν σε μια πολύ αδύναμη ανθοφορία, αν παραμένουν εκεί όπου βρίσκονται, θα εξασθενίσουν τη συνολική δομή του φυτού. Ο στόχος του κλαδέματος είναι απλώς η συγκέντρωση πόρων και θρεπτικών συστατικών του φυτού ώστε να αναπτυχθούν καλύτερα τα υγιείς μέρη του φυτού.

Ένα φυτό μαριχουάνας ή ακόμα και μία ελαφριά κάνναβη που δεν είναι κλαδεμένη, θα μπορούσε πιθανότατα να αναπτύξει πολλά μπουμπούκια αλλά όλα μικρά σε μέγεθος. Το δραστικό συστατικό, αντί για συμπυκνωμένο, θα αραιωθεί σε πολλά άνθη τα οποία είναι σχεδόν ασήμαντα.

Από την άλλη πλευρά, ο στόχος των καλλιεργητών κάνναβης, θα πρέπει να είναι η παραγωγή καλλιεργειών με λιγότερες κορυφές αλλά μεγάλες, προκειμένου να συγκεντρωθεί καλύτερα ολόκληρο το δραστικό συστατικό του φυτού.

terre di cannabis

Το κλάδεμα των άκρων και σε τι χρησιμεύει

Υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές κλαδέματος, αλλά επιλέξαμε να σας πούμε για το κλάδεμα της κορυφής, επειδή πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι αυτή με την καλύτερη αναλογία «απλότητας-απόδοσης». Ακόμα και οι καλλιεργητές κάνναβης που δεν έχουν εμπειρία, μπορούν , λίγο-πολύ, να προσεγγίσουν αυτήν την τεχνική χωρίς μεγάλη δυσκολία.

Αυτός ο τύπος κλαδέματος συνίσταται στην κοπή της κορυφής, δηλαδή του κύριου κλάδου του φυτού κάνναβης.

Αυτή η τομή, η οποία πρέπει να γίνει στο ύψος του τελευταίου κόμβου του κύριου κλάδου, αναγκάζει τα μπουμπούκια κάτω από το κόψιμο να εξελιχθούν σε δύο νέες, πιο πλούσιες κορυφές.

Μόλις αφαιρεθούν τα άκρα των κορυφών, τα πλαϊνά κλαδιά του φυτού μας θα γίνουν πιο δυνατά και με τη σειρά τους θα είναι έτοιμα για ένα νέο κλάδεμα. Έτσι θα πολλαπλασιάσουμε τα κλαδιά μας, που θα αναπτυχθούν σε σχήμα θάμνου και όχι προς τα πάνω.

Αυτός ο τύπος δομής ευνοεί αφενός μια ισορροπημένη έκθεση στο φως για όλα τα μέρη του φυτού, αφετέρου διασφαλίζει ότι τα θρεπτικά συστατικά και οι αυξητικές ορμόνες του φυτού κάνναβης κατανέμονται πιο ομοιόμορφα.

Το μόνο αδύναμο σημείο του κλαδέματος της κορυφής, είναι η προσωρινή επιβράδυνση της ανάπτυξης του φυτού που προκαλείται από το τραύμα του κοψίματος, αλλά μην ανησυχείτε, σε μια εβδομάδα το φυτό θα αυξηθεί ισχυρότερο από πριν.

Λόγω αυτής της επιβράδυνσης, μπορεί να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση στην ανθοφορία, αλλά αξίζει. Υπάρχει μια παραλλαγή αυτού του τύπου κλάδεμα, ελάχιστα λιγότερο επιβαρυντική, ονομάζεται κλάδεμα Fim και συνίσταται στην κοπή λίγο πριν από τον τελευταίο κόμβο, εκμεταλλευόμενος επίσης αυτών που βρίσκονταν στη φάση ανάπτυξης για περαιτέρω πλευρική διακλάδωση.

terre di cannabis

Πώς εκτελείται το κλάδεμα των άκρων;

Αυτές οι ενδείξεις ισχύουν είτε πρόκειται για φυτό μαριχουάνας είτε για ελαφριά κάνναβη, κάτι που συνιστούμε ανεπιφύλακτα να γνωρίζετε τις ικανοποιήσεις της καλλιέργειας καθώς και τα οφέλη της ελαφριάς μαριχουάνας που είναι απόλυτα ασφαλής και νόμιμη.

Πρώτα απ' όλα, όπως με κάθε άλλο κλάδεμα, θα χρειαστεί να εξοπλιστούμε με μια καθαρή διάτμηση. Καλύτερα να αποφύγετε τα ψαλίδια τύπου Pollo εάν θέλετε να μην προκαλέσετε ζημιές στο φυτό. Σε κάθε τι θέλει και το εργαλείο του. Θα προχωρήσουμε με το κλάδεμα των άκρων της κορυφής κατά τη βλαστική φάση, δηλαδή κατά τη φάση ανάπτυξης και ποτέ, μα ποτέ κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

Θα ήταν καλό να περιμένουμε να φτάσει η σοδειά μας σε ύψος περίπου 90 εκατοστών, τότε μπορούμε να προσδιορίσουμε τον κύριο κλάδο του φυτού όπου και θα τον κόψουμε στο ύψος του τελευταίου κόμβου. Καθώς το φυτό μεγαλώνει, θα πρέπει να κρατήσουμε τα πλευρικά κλαδιά υπό έλεγχο και να τα κλαδεύουμε τακτικά, σε περίπτωση που θέλουμε να εξαπλωθεί το φυτό μας.

Κατά τη διάρκεια της φυτικής φάσης μπορούμε, χωρίς υπερβολή, να κλαδέψουμε το φυτό όσες φορές θεωρούμε απαραίτητο. Στην περίπτωση της καλλιέργειας εσωτερικού χώρου, ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να προσαμμώσουμε την σοδιά εκ των προτέρων με βάση τον διαθέσιμο χώρο, επειδή θα αναπτύσσονται χαμηλά αλλά μάλλον φαρδιά φυτά. Για το κλάδεμα Fim, θα ακολουθήσετε τον ίδιο ακριβώς τρόπο, έχοντας κατά νου, ωστόσο, να κόψετε πάνω από τον τελευταίο κόμβο, αφήνοντάς το ακόμη ελεύθερο να βλαστήσει.

Εμείς στο Terre di Cannabis, μεταξύ άλλων τεχνικών, χρησιμοποιούμε επίσης το κλάδεμα των κορυφών για το κόψιμο της ελαφριάς κάνναβης έτσι ώστε να λάβουμε φορτωμένες και παραγωγικές συγκομιδές. Όλες οι ποικιλίες μας καλλιεργούνται φυσικά και βιολογικά.

Σε περίπτωση που περιμένετε τα μπουμπούκια σας, στο μεταξύ ίσως θελήσετε να παραγγείλετε κάποια υπέροχη ταξιανθία στο διαδίκτυο. Να ξέρετε ότι η ελαφριά μαριχουάνα μας είναι απολύτως νόμιμη και μπορείτε να την λάβετε άνετα στο σπίτι σας με λίγα μόνο κλικ, παραγγέλλοντας στον ιστότοπό μας ή στο WhatsApp.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο τότε μοιραστείτε το στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φίλους, γνωστούς και οικογένεια, καθώς κάθε μετοχή μας βοηθά να υποστηρίξουμε το Blog μας και να σας κρατάμε πάντα ενήμερους για ότι αφορά τον κόσμο της κάνναβης.