Η μέθοδος τριχωμάτων: πότε να συλλέξετε την κάνναβη

Η μέθοδος τριχωμάτων: πότε να συλλέξετε την κάνναβη

Το πρώτο λουλούδι κάνναβης που ανθίζει επάνω σε ένα φυτό είναι η χαρά των καλλιεργητών, οι οποίοι μετά αφότου έχουν επενδύσει τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια, μπορούν τελικά να συλλέξουν τη τόσο πολύ αναμενόμενη μαριχουάνα. Αλλά πώς ξέρουμε πότε ένα φυτό είναι έτοιμο να συγκομιστεί; Οι ειδικοί επιμένουν ότι είναι σημαντικό να περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή για τη συλλογή κάνναβης και μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο να παρατηρήσουμε το τρίχωμα για να καταλάβουμε πότε έχει έρθει η ώρα της συγκομιδής. Σε αυτό το άρθρο θα εμβαθύνουμε σε αυτό το θέμα με τον καλύτερο τρόπο, να τι θα δούμε:

  1. Τι είναι το τρίχωμα κάνναβης;
  2. Σε τι χρησιμεύει το τρίχωμα;
  3. Γιατί είναι σημαντικό για τη συγκομιδή;
  4. Φάση μη Ανθοφορίας έναντι Φάσης Ανθοφορίας
  5. Τι μπορεί να γίνει με το τρίχωμα;

Cannabis

Τι είναι το τρίχωμα κάνναβης;

Από το ελληνικό "τρίχωμα" σημαίνει τριχοφυΐα, στην πραγματικότητα είναι μικροσκοπικά αδενικά εξογκώματα που μοιάζουν με μικρούς μίσχους και σχηματίζονται στο φυτό κάνναβης κατά τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης. Μπορούμε να τα περιγράψουμε ως πολύ μικρά δοχεία κανναβινοειδών, τα οποία βρίσκονται στην επιφάνεια των λουλουδιών και, αν και σε μικρότερους αριθμούς, και στα φύλλα.

Στην περίπτωση φυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε THC, θα έχουμε τρίχωμα πλούσιο σε τετρακανναμπινόλη, στην περίπτωση της ελαφριάς κάνναβης θα έχουμε τρίχωμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κανναβιδιόλη (CBD) ή κανναβιγόλη (CBG).

Οι βοτανολόγοι διακρίνουν σε:

  • Τρίχωμα με συνθηκοειδή
  • Βολβοειδή τρίχωμα
  • Έμμισχο τρίχωμα

Είναι ο τελευταίος τύπος τριχώματος που ενδιαφέρει τους καλλιεργητές κάνναβης, επειδή είναι αυτό που δίνει λιπαρότητα και ρητινικότητα στις εισροές, εν ολίγοις αυτό το ευχάριστο αίσθημα της κολλώδης, η οποία αν και μας αναγκάζει να χρησιμοποιήσουμε ένα κατάλληλο τεμαχισμένο χόρτο, μας εγγυάται ότι η κάνναβη ή η ελαφριά κάνναβη μας είναι γεμάτη με το δραστικό συστατικό.

Ένα ιδιαίτερα ρητινώδες λουλούδι κάνναβης όπως αυτό της Λευκής Χήρας, για παράδειγμα, μια θρυλική ποικιλία διάσημη για τα λευκά φύλλα της κατά τη διάρκεια των εβδομάδων ανθοφορίας, είναι κατάσπαρτος με τρίχωμα, ορατό σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με γυμνό μάτι. Το ίδιο ισχύει και για το Popolo, η έκδοση ελαφριάς κάνναβη της Λευκής Χήρας.

 κάνναβης

Σε τι χρησιμεύει το τρίχωμα;

Το τρίχωμα είναι ένα φυσικό εμπόδιο που βοηθά τα φυτά να προστατευθούν από τον ήλιο, εμποδίζοντας τις UV ακτίνες. 

Επιπλέον, η πατίνα ρητίνης που σχηματίζεται στο λουλούδι και το φύλλο κάνναβης προστατεύει τα φυτά μαριχουάνας από ισχυρούς ανέμους, πολύ κρύες ή πολύ αποπνικτικές θερμοκρασίες, καθιστώντας το ικανό να προσαρμοστεί περισσότερο ή λιγότερο άνετα σε οποιοδήποτε είδος κλιματικών συνθηκών.

Το ρητινώδες φράγμα του τριχώματος λειτουργεί επίσης ως άμυνα κατά των εντόμων, των μυκήτων και των πιθανών ασθενειών που επηρεάζουν το φυτό. Ως εκ τούτου, το τρίχωμα εκτελεί ορισμένες λειτουργίες απαραίτητες για την επιβίωση του φυτού κάνναβης.

 κάνναβης

Γιατί είναι σημαντικό για τη συγκομιδή;

Η παρατήρηση του τριχώματος μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε αν ένα φυτό είναι έτοιμο να συγκομιστεί.  Μπορεί να είναι χρήσιμο να έχουμε ένα μεγεθυντικό φακό που θα μας βοηθήσει να δούμε τα μικροσκοπικά τριχώματα καλά και να κατανοήσουμε τι χρώμα έχουν.

Είναι ακριβώς το χρώμα του τριχώματος, στην πραγματικότητα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης. Από τις πρώτες εβδομάδες της ανθοφορίας, μέχρι περίπου το ήμισυ, το τρίχωμα έχει διαφανή χρώμα.  Κατά τις τελευταίες εβδομάδες της ανθοφορίας, οι καλλιεργητές κάνναβης παρατηρούν ότι το τρίχωμα από διαφανές παίρνει το χρώμα του γάλατος.

Όταν το τρίχωμα ξεθωριάζει ελαφρώς προς το κεχριμπάρι, τότε είναι η τέλεια στιγμή για τη συλλογή κάνναβης.

 κάνναβης

Φάση μη Ανθοφορίας έναντι Φάσης Ανθοφορίας

Μετά τη σπορά των σπόρων κάνναβης μας, περιμένουμε την φάση μη ανθοφορίας, κατά τη διάρκεια της οποίας το τρίχωμα δεν είναι ακόμα παρόν.

Τα φυτά τις μαριχουάνας αρχίζουν να αυξάνονται, να ενισχύουν τις ρίζες, να βγάζουν τα πρώτα φύλλα, να αυξάνονται στο ύψος και το πλάτος, προετοιμάζοντας να υποστηρίξουν το φορτίο που θα αναμένεται κατά τη διάρκεια των εβδομάδων της άνθισης.

Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ένας κύκλος φωτός περίπου 18 ωρών, στις υπαίθριες καλλιέργειες με φυσικό τρόπο μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου και στην εσωτερική καλλιέργεια μέσω της χρήσης ενός λαμπτήρα με κατά προτίμηση λευκό φως.

Αν δεν θέλετε να σταματήσετε την μη αχθοφορική φάση και να περιμένετε την ανθοφορία, είναι σημαντικό να ταλαιπωρείτε τα φυτά όσο το δυνατόν λιγότερο και να κρατήσετε τον κύκλο του φωτός και του σκότους σταθερούς σε όλη την φυτική ανάπτυξη, η οποία ανάλογα με τις ποικιλίες, διαρκεί μία έως τέσσερις  εβδομάδες.  Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, τα φυτά κάνναβης θα πρέπει να ενυδατώνονται τακτικά και να τρέφονται με φυσικά και πλούσια σε άζωτο προϊόντα.

Οι εβδομάδες ανθοφορίας, από την άλλη πλευρά, αρχίζουν με την αλλαγή του σκοτεινού κύκλου φωτός.  Στην υπαίθρια καλλιέργεια είναι η στιγμή που οι ημέρες αρχίζουν να μικραίνουν, στους  εσωτερικούς χώρους είναι η στιγμή που οι καλλιεργητές κάνναβης αποφασίζουν να αυξήσουν τις ώρες του σκότους μέχρι να φτάσουν σε έναν κύκλο 12/12.

Είναι σε αυτές τις πρώτες εβδομάδες που το τρίχωμα θα αρχίσει να εμφανίζεται, και που με το πέρασμα τον ημέρων θα γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτο, λαμβάνοντας την τυπική μορφή των μικροσκοπικών κεφαλών μανιταριών και αλλάζοντας το χρώμα τους από διαφανές σε λευκό του γάλακτος, και μέχρι κεχριμπάρι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της ανθοφορίας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου τα φυτά πρέπει να ενυδατωθούν και να τρέφονται. Είναι σημαντικό να κοπεί το άζωτο και να εξασφαλιστεί, ειδικά στην περίπτωση της εσωτερικής καλλιέργειας, εξαιρετικός εξαερισμός, προστατεύοντας έτσι τα φυτά από την υγρασία και τη μούχλα.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να ελεγχθεί κάθε λουλούδι κάνναβης κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας επειδή τα καλούπια τείνουν να κρύβονται και να εμφανίζονται έπειτα γρήγορα. Και στα δύο στάδια τα φυτά μαριχουάνα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά. 

Να ξέρετε ότι ένα κίτρινο ή καφετί φύλλο μαριχουάνας στο τέλος της φάσης μη ανθοφορίας είναι κανονικό, αλλά ένα νέο κίτρινο ή καφετί φύλλο μαριχουάνας μπορεί αντ' αυτού να είναι ανησυχητικό.

Είναι καλύτερο να αφαιρεθούν τυχόν ξηροί κλάδοι και παλιά φύλλα, έτσι ώστε τα θρεπτικά συστατικά να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και την ανθοφορία των υγιών φυτών. Η διάρκεια των δύο φάσεων αλλάζει από ποικιλία σε ποικιλία. Για παράδειγμα, η Amnesia Haze ή Diva, η νομική εκδοχή του, έχουν μια φάση μη ανθοφορίας ων τριών εβδομάδων, και περίπου εξήντα ημέρες φάση ανθοφορίας.

Η Λευκή Χήρα έχει μια περίοδο ανθοφορίας έως και εβδομήντα ημέρες και μια φάση μη ανθοφορίας τεσσάρων εβδομάδων.

 κάνναβης

Τι μπορεί να γίνει το τρίχωμα;

Όπως είδαμε, το τρίχωμα είναι ένα είδος δοχείου δραστικών συστατικόν και τώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στο  λουλούδι κάνναβης, αλλά και σε μικρότερο βαθμό στο φύλλο μαριχουάνας, στο οποίο εξακολουθεί να υπάρχει μια ορισμένη περιεκτικότητα σε THC εάν πρόκειται για κάνναβη και CBD ή CBG εάν πρόκειται για ελαφριά κάνναβη, μια επιλογή που πάντα προτείνουμε.

Η χρήση των φύλλων σε μορφή αφεψήματος πριν πάτε για ύπνο είναι να είναι ένας καλός τρόπος εκμετάλλευσης των δραστικών συστατικών.

Να μια απλή, νόστιμη συνταγή με μεγάλες θεραπευτικές ιδιότητες.

Συστατικά για ένα τσάι από βότανα για δύο:

  • 250 ml νερό
  • 1 γραμμάριο ταξιανθίες ελαφριάς κάνναβης CBG ή 2 γραμμάρια αποξηραμένων φύλλων
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • Μισό λεμόνι

Αποξηραίνουμε τα λουλούδια και τα φύλλα για μια εβδομάδα ή δύο. Βάζουμε το μέλι και το λεμόνι σε ένα φλιτζάνι, ζεσταίνουμε το νερό και σβήνουμε μόλις αρχίσει η βράση. Ρίξτε το νερό και τοποθετήστε το φίλτρο στο οποίο έχετε θέσει προηγουμένως τα αποξηραμένα λουλούδια ή φύλλα.

Καλή χαλάρωση και εν τω μεταξύ, αν θέλετε, κάντε μια περιήγηση στην ιστοσελίδα μας, όπου μπορείτε να βρείτε τις καλύτερες ταξιανθίες ελαφριάς κάνναβης, που καλλιεργούνται με βιολογικό και πιστοποιημένο τρόπο και που είναι 100% ιταλικό πρωιών.

Αν σας άρεσε το άρθρο τότε μοιραστείτε το στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους φίλους σας, καθώς κάθε share του άρθρου μας, βοηθά στην ανάπτυξη του Blog μας και στο να σας κρατάμε πάντα ενήμερους για τον κόσμο της κάνναβης.