Γενετική και Ιδιότητες της Κάνναβης

Γενετική και Ιδιότητες της Κάνναβης

 

 

 

Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στους ανθρώπους που μας κάνουν ευτυχισμένους, είναι οι συναρπαστικοί κηπουροί που κάνουν την ψυχή μας ένα λουλούδι.

M.Proust

Σε αυτή την ιστορική στιγμή, κατά την οποία το φως κάνναβης έχει γίνει ένα προϊόν της ημερήσιας διάταξης, αλλά υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες σχετικά με την προέλευση και τη γενετική προδιαγραφές του εν λόγω σταθμού, προσπαθούμε να κάνουμε κάποια «σαφήνεια: η επιστήμη σήμερα είναι χωρισμένη ακόμα δύο σχολές σκέψης, η πρώτη ταξινόμηση κάνναβης σε διαφορετικά υποείδη: Sativa και Indica από τα πιο σημαντικά, η δεύτερη αναγνωρίζει μόνο Sativa που ακολουθούν τα διάφορα είδη. Η κάνναβη sativaΣε περίπτωση που η κάνναβη sativa δείχνει το είδος και το φύλο, είναι ένα φυτό της ασιατικής καταγωγής, πλέον παρούσα σε όλη τη γη, εκτός από την Ανταρκτική, χρησιμοποιείται ευρέως από τον άνθρωπο για πολλούς σκοπούς: την ψυχαγωγία, την κατασκευή, κλωστοϋφαντουργικά, χαρτιού και ζυθοποιίας και τα τελευταία χρόνια και στον φαρμακολογικό τομέα.


Cannabis sativa περιέχει περίπου 85 κανναβινοειδή και οι πλέον εκπροσωπούνται από την άποψη της περιεκτικότητας είναι η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η κανναβιδιόλη (CBD) . Η THC είναι μια ψυχοτρόπος ένωση η οποία μπορεί να απαλύνει τον πόνο, αϋπνία, κατάθλιψη και ναυτία, αλλά μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως άγχος και παράνοια? η CBD από την άλλη πλευρά δεν είναι μια ψυχοτρόπος ουσία, μειώνει και εμποδίζει φλεγμονώδεις καταστάσεις, ναυτία και εξουδετερώνει τα συμπτώματα του διαβήτη, της σχιζοφρένειας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της επιληψίας. Είναι επίσης μια πολύτιμη βοήθεια κατά του άγχους και των καταθλιπτικών καταστάσεων. Τόσο η THC όσο και η CBDΠεριλαμβάνονται κυρίως στις θηλυκές ταξιανθίες, σε αυτό που συνήθως ονομάζονται "κορυφές" ή λουλούδια. Τα κανναβινοειδή εντοπίζονται επίσης σε αρσενικά λουλούδια αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Το γεγονός κάνναβη είναι ένα φυτό το οποίο μπορεί να είναι δίοικο, δηλαδή τα αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα (στήμονες) και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα (pistils) βρίσκονται σε διαφορετικά φυτά και η αναπαραγωγή διεξάγεται για επικονίαση ανέμου, δηλαδή μέσα από τον άνεμο? αλλά η κάνναβη , χάρη στις γενετικές επιλογές των τελευταίων ετών μπορεί επίσης να είναι μονοϊκή, δηλαδή μπορεί να παράγει αντρικά και θηλυκά άνθη στο ίδιο φυτό.


Τα στίγματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη σύλληψη της γύρης, είναι σταγόνες σχήματος σταγόνων, καλυμμένες με ημιδιαφανή τρίχα, τοποθετημένες στις περιοχές από τις οποίες οι δευτερεύοντες στύλοι αναχωρούν από τον κύριο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου άνθησης τα μαλλιά αλλάζουν χρώμα, από λευκό σε κόκκινο-πορτοκαλί, καθώς οι μπουμπούκια ωριμάζουν. Αν δεν γονιμοποιηθούν, τα θηλυκά φυτά αυξάνουν την παραγωγή λουλουδιών και στη συνέχεια αυξάνουν τα ποσά των κανναβινοειδών . Τα θηλυκά έχουν πιο λεπτά στελέχη και παχύτερο φύλλωμα από τα αρσενικά. Τα αρσενικά έχουν παχύτερους μίσχους επειδή φτάνουν σε υψηλότερα ύψη και πρέπει να μπορούν να διατηρούν το βάρος τους.

Εάν υποβληθούν σε στρες, για παράδειγμα αν επιτεθούν από παράσιτα, τα θηλυκά φυτά μπορούν να γίνουν ερμαφρόδιτα ως εξελικτική στρατηγική, συνεχίζοντας έτσι να αναπαράγουν και επομένως να εγγυηθούν την επιβίωση των ειδών. συχνά όμως οι ερμαφροδίτες εξαλείφονται από τους καλλιεργητές έτσι ώστε να μην γονιμοποιούν τα άλλα φυτά, για να αποφευχθεί η παραγωγή περισσότερων σπόρων εις βάρος του σχηματισμού κορυφών. Ακόμη και τα αρσενικά, παρά το γεγονός ότι θεμελιώδους σημασίας για τις διασταυρώσεις και την επιλογή των ποικιλιών, συνήθως διατηρούνται μακριά από τα θηλυκά (ίσως χρησιμοποιώντας άλλες καλλιέργειες, όπως ηλιοτρόπια, να διαχωρισθούν τα δύο είδη), διότι το τελευταίο δεν γονιμοποιούνται.